Lars Tysklind hade velat se tydligare markering mot SD.
Lars Tysklind hade velat se tydligare markering mot SD.

Lars Tysklind: ”Ingen i L vill samarbeta med ytterkantspartier”

Lars Tysklind valdes under Liberalernas landsmöte om för ytterligare en period i partistyrelsen. Han tillhör den grupp som hade velat se en tydligare markering mot samarbete med Sverigedemokraterna (SD), men säger att det är tydligheten som skiljer, inte grundinställningen till SD.

ANNONS
LocationStrömstad||

– Jag tillhörde dem i partistyrelsen – vi var väl åtta stycken – som ville säga ja till motionen om ett förbud för L att delta i en regering som har politiska tjänstemän från SD i regeringskansliet och vi reserverade oss mot partistyrelsens beslut, säger han.

Men ska jag vara ärlig är vår stora utmaning inte vem vid ska samarbeta med i regering utan att se till att vi alls är med runt bordet

Landsmötet stödde dock partistyrelsens majoritet och motionen röstades ner. Istället antogs en kompromiss som säger att Liberalerna ska ha som mål att ge ytterkantspartier så litet inflytande som möjligt.

Det låter luddigt?

– Kompromisser brukar bli luddiga. Hade man varit tydlig hade man vetat hur det ska vara. Nu blir det en fråga för efter valet, säger Lars Tysklind.

ANNONS

– Men ska jag vara ärlig är vår stora utmaning inte vem vi ska samarbeta med i regering utan att se till att vi alls är med runt bordet, konstaterar han, med tanke på opinionsläget, som visar på att L stöds av bara 2,3 procent av väljarna.

Han tror dock inte att skiljelinjen inom partiet i synen på SD är så stor som det kan verka.

– Lyssnar och läser man vad Nyamko Sabuni säger är det tydligheten som skiljer, inte grundinställningen. Ingen i L vill ha samarbete med ytterkantspartier, särskilt inte med SD, säger han och nämner partiledarens deklaration på DN Debatt att Liberalerna inte kommer att släppa fram en regering där SD ingår.

Förhandlar vi bort våra utgångspunkter är det allvarligt

Men han vill skilja på förhandlingar som ruckar på partiets värdegrund och stöd i olika sakfrågor.

– Förhandlar vi bort våra utgångspunkter är det allvarligt. Men där är vi inte. Att rösta likadant i sakfrågor är något annat, som när SD stödde oss i frågan om renovering av slipen i Strömstad.

I andra frågor gick ombuden på landsmötet emot partistyrelsen. I flera fall är Lars Tysklind nöjd med det.

– Det var bra att förslaget om språktest för permanent uppehållstillstånd föll. Det ska vara skillnad på krav för uppehållstillstånd och medborgarskap.

ANNONS

Landsmötet gick också emot förslag om särskilda visitationszoner och anonyma vittnen, med argument om rättssäkerheten.

– Jag sörjer inte att de förslagen föll.

– Det är faktiskt litet sunt att landsmötet i vissa frågor går emot partistyrelsen. Det är en orimlig tanke att 183 ombud skulle vara helt eniga med partistyrelsen i alla frågor.

Men han beklagar att frågan om samverkan med SD skymmer andra ämnen, säger han.

– Vi antog ett stort program om regional utveckling och ett stort klimatprogram. Läser man där är Liberalerna Sveriges grönaste parti, men vi lyckas inte tala om det.

Det är en orimlig tanke att 183 ombud skulle vara helt eniga med partistyrelsen i alla frågor

Skolan och integrationen är två andra områden som partiet prioriterar. Lars Tysklind lyfter också fram arbetet mot diskrimineringen av vad landsmötet valde att kalla "årsrika".

– Det är viktigt med trygghetsboenden och man ska komma ihåg att årsrika personer inte är en homogen grupp. En 80-åring är inte likadan som en annan.

– Jag är ju jävig, men för mig känns det orimligt att inte fler än drygt två procent av väljarna skulle tycka att vårt program är bra.

ANNONS