Kyrkan i Tiden, som Tore Lomgård företräder, fick mer än hälften av rösterna. För tillfället är Tore Lomgård, ordförande i kyrkorådet, mitt uppe i arbetet med rekryteringen av en ny kyrkoherde.
Kyrkan i Tiden, som Tore Lomgård företräder, fick mer än hälften av rösterna. För tillfället är Tore Lomgård, ordförande i kyrkorådet, mitt uppe i arbetet med rekryteringen av en ny kyrkoherde.

Lågt valdeltagande i kyrkovalet: "Det är tråkigt"

I Strömstads pastorat är det Kyrkan i Tiden som har fått flest röster och i Tanums pastorat är det Centerpartiet som har samlat det största stödet bland väljarna. Valdeltagandet brukar vara lågt och så blev även fallet i år.

ANNONS
LocationStrömstad||

På måndagsmorgonen stod det klart att bara 641 personer, eller 11 procent av de röstberättigade i Strömstads kommun, valde att rösta i kyrkovalet. Det är en minskning jämfört med förra valet 2017 då 13,2 procent röstade.

– Det är tråkigt. Jag hade trott att valdeltagandet skulle öka, eftersom vigning av samkönade och skogsfrågorna har aktualiserats i media, säger Tore Lomgård, ordförande i kyrkorådet och högst upp på listan för Kyrkan i Tiden.

– Det är en demokratisk fråga. Det är tråkigt att så få använder sig av rösträtten.

Det fanns två nomineringsgrupper att rösta på till kyrkofullmäktige i Strömstad. 56,68 procent röstade på Kyrkan i Tiden, som därmed tar 14 mandat i kyrkofullmäktige. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) fick 43,32 procent och 11 mandat. Kyrkan i Tiden tappar därmed ett mandat och Posk vinner ett.

ANNONS

– Vi tappade ett mandat enligt det preliminära resultatet, men det är ingen dramatik i det. Jag känner att det finns förutsättningar för att vi kommer kunna jobba på som vi har gjort. Under senare tiden har vi lagt fokus på miljöarbetet kopplat till Agenda 2030, det ser jag att vi kommer att fortsätta ha som en prioriterad fråga. Kyrkan är en viktig aktör i klimatarbetet, säger Tore Lomgård.

I Tanums pastorat var det bättre tillströmning av röster i årets kyrkoval. 16,75 procent av de röstberättigade valde att lägga sina röster – vilket dock även det är en minskning gentemot 2017 års val, då 19,2 procent valde att rösta.

Vi värnar om hela pastoratet. Det är en utmaning i Tanum där vi har många kyrkor och byggnader

I Tanum ställde fyra nomineringsgrupper upp: Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Kyrklig samling i Tanums pastorat (KSITP) samt Vänstern i Svenska kyrkan (Visk). C blev störst med 38,75 procent och 12 mandat. Därefter följer KSITP med 33,42 procent och 10 mandat, S med 21,82 procent och 7 mandat, samt Visk med 6 procent och 2 mandat.

– Det känns roligt att vi har fått det stödet av väljarna. Man får tacka väljarna för förtroendet, säger Roger Wallentin som stod högst upp på Centerpartiets lista.

– Vi värnar om hela pastoratet. Det är en utmaning i Tanum där vi har många kyrkor och byggnader.

ANNONS

Trots stödet på 38,75 procent tappar Centerpartiet tre procent jämfört med förra valet i Tanum.

För Kyrkan i Tiden i Strömstads pastorat är stödet fyra procent lägre jämfört med förra valet, 2017 hade partiet över 60 procent av rösterna.

Valdeltagandet brukar vara lågt i kyrkoval. Roger Wallentin tycker precis som Tore Lomgård att det är beklagligt att fler medlemmar i Svenska kyrkan inte använder sin rösträtt.

ANNONS