Låga vaccinationstal förbryllar kommunen och vårdcentralerna

Vad är det som gör att Strömstad ligger så långt efter grannkommunerna i vaccinationsstatistiken? Siffrorna säger en sak, intrycket hos dem som utför vaccinationerna ger en annan bild. Nu vill kommunen att regionen undersöker om statistiken missat någon vaccinerad grupp.

ANNONS
LocationStrömstad||

Folkhälsomyndighetens statistik för förra veckan visar att 6,79 procent av Strömstadsborna har fått minst en dos vaccin (714 personer) och 2,44 procent (257 personer) två doser.

Det är påfallande låga siffror jämfört med grannkommunerna. I Tanum har till exempel 13,1 procent (1381 personer) fått minst en dos och 6,84 procent (721 personer) har fått två doser.

Det är påfallande låga siffror jämfört med grannkommunerna.

Skillnaden förbryllar många. I Strömstad har i stort sett alla på särskilt boende och personer med hemsjukvård och hemtjänst fått två doser. Personer med hemtjänst är vaccinerade, liksom kommunens anställda i vård och omsorg. De bägge vårdcentralerna rapporterade i början av den här veckan att de räknar med att vaccinera ner till åldrarna 76-79 år i slutet av veckan och ner till 74 år om det blir grönt ljust att använda Astra Zenecas vaccin igen.

ANNONS

Läs också: Vaccineringen fortsätter med Pfizers vaccin

Det är en bild som inte riktigt stämmer med de låga siffrorna för andel vaccinerade.

– Jag misstänker att det kan vara någon del av de vaccinerade som inte har blivit registrerad, säger Peter Dafteryd, säkerhetssamordnare vid kommunen.

Han har vänt sig till regionen och bett att detta ska undersökas men hade på onsdag förmiddag ännu inte fått svar. Det är inte helt lätt att kartlägga, eftersom de bägge vårdcentralerna har olika vägar för att rapportera och den externa vaccinatör som regionen upphandlade för att vaccinera kommunens omsorgsanställda rapporterar för sig. Det är alltså flera rapporteringssystem inblandade innan redovisningarna hamnar i det nationella vaccinationsregistret.

”Jag misstänker att det kan vara någon del av de vaccinerade som inte har blivit registrerad.”

En annan möjlig förklaring till Strömstads låga siffror skulle vara att kommunen fått mycket mindre vaccin än andra. Fördelning ska ske efter hur många invånare i de högre åldrarna som finns. Tanum har visserligen högre medelålder än Strömstad, konstaterar Peter Dafteryd, men han bedömer inte att skillnaden är så stor att enbart den kan förklara glappet i vaccintäckning.

Läs också: Vårdcentralerna vaccinerar 80-åringar

ANNONS