Hur coronapasset blir för de svenskar som fått vaccin i Norge är inte klarlagt än.
Hur coronapasset blir för de svenskar som fått vaccin i Norge är inte klarlagt än. Bild: Victoria Petersson

Gränspendlare osäkra över coronapass: ”Brännhet fråga”

För de svenskar som arbetar inom vården i Norge och har fått sitt vaccin via arbetsplatserna är ovissheten stor kring hur det blir med det vaccinpass som ska börja användas i sommar.
– Det är en brännhet fråga, säger pendlaren Charlotte Hansson som är med i en Facebook-grupp för gränspendlare.

ANNONS
LocationStrömstad||

Just nu pågår arbetet med att utforma ett vaccinpass som ska kunna användas i EU från den 1 juli. I det digitala certifikatet ska det finnas uppgifter om vaccinering, tester och om man genomgått en covid-19-infektion.

Men Norge är inte med i EU, och det råder en ovisshet hur det norska vaccinpasset ska utformas och anpassas till EU. Just nu så ska intyget vara möjligt att införa för Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein, men ingen verkar veta helt hur det blir säger Charlotte Hansson, som själv pendlar till arbetet i Norge från Sverige.

– Jag är själv vaccinerad i Norge och vill ha samma EU-pass som mina svenska barn. Jag har hört av mig till flera myndigheter men ingen verkar veta eller ha någon lösning i sikte än, säger hon.

ANNONS

Flera av de Strömstadsbor som arbetar inom vården i Norge har fått sina vaccindoser via sina arbetsplatser.

LÄS MER: Osäkert läge för delårsboende som vill boka dos två

Många har funderingar i Facebook-grupperna

I Facebook-grupper för gränspendlare uttrycks en oro kring hur man som svensk medborgare ska kunna visa intyg på att man fått sitt vaccin i Norge, och om man får sitt coronapass utformat i Sverige eller Norge. Via sajten Helsenorge så finns det registrerat att man har fått sitt vaccin. Men hur det ska överföras till det svenska systemet är oklart än, berättar en person som arbetar inom vården i Norge. Charlotte Hansson är administratör för en av grupperna.

– Det ska ju inte spela någon roll om du har fått vaccinet i Norge eller Sverige om det är samma godkända vaccin. Som jag har förstått det så kommer Norge fokusera på ett eget vaccinpass. Men jag vill ha det som är gemensamt för EU, det finns fördelar med det.

Denna fråga summerar hela problemet som varit under pandemin - att länderna inte samarbetar

Charlotte säger att hon också vill ha det inskrivet i sin svenska journal. Att nå sina vaccinuppgifter elektroniskt via Helsenorge kan också vara krångligt för alla gränspendlare har inte norskt bank-id förklarar Charlotte Hansson.

– Denna fråga summerar hela problemet som varit under pandemin - att länderna inte samarbetar.

ANNONS

I Sverige är det DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, som har huvudansvaret för lösningen och e-hälsomyndigheten erbjuder svar på frågor om vaccinpasset/gröna beviset. Folkhälsomyndigheten skriver i ett mejl till Strömstads tidning att det just nu jobbas på att få i gång legala och tekniska lösningar som kan göra det möjligt att dela data mellan länder.

”Hur och när det kommer att vara klart är det svårt för oss att svara på”, skriver de i mejlet.

LÄS MER: Norge lättar på restriktionerna - beskedet om coronapass

ANNONS