Vid Hälle i Idefjorden låg Hamen och läckte olja, och väckte mångas ilska. Bilden från november 2012, med bogserbåten Evis från Kragerö Sjötjenster.
Vid Hälle i Idefjorden låg Hamen och läckte olja, och väckte mångas ilska. Bilden från november 2012, med bogserbåten Evis från Kragerö Sjötjenster. Bild: Kari Holmwall

Från miljöfara till kulturminne – Hamen restaureras

Från 1996 till 2012 låg skeppet Hamen vid Hälle i Idefjorden som en sönderrostad miljöfara. Nu restaureras skeppet som ett maritimt kulturminne i Norge.

ANNONS
|

Det är norska Riksantikvariatet som bestämt sig för att satsa 366 109 kronor på restaureringen av Hamen, lastfartyget som låg vid Hälle mellan 1996 och 2012. Det berättar Halden Arbeiderblad.

Det sönderrostade skeppet väckte en del irritation, som växte till stormstyrka då skeppet delvis sjönk i mars 2011. Fartyget läckte olja där hon låg, protesterna växte och Hamen kallades för en miljöfara. Så gott som alla berörda myndigheter var inkopplade på fallet: Länsstyrelsen, Transportstyrelsen, Kustbevakningen, Sjöfartsinspektionen och Strömstads miljöförvaltning.

Men skeppets ägare gav inte upp. Enligt ägaren är MS Hamen det enda fartyg som finns kvar av sitt slag. Hon gick i trafik på Nordsjön och Östersjön från 1940-talet och långt in på 1970-talet. 1996 såldes den till Hälle.

ANNONS

I december 2012 bogserades Hamen från Hälle till Halden och vidare till Hirtshals i Danmark för reparation. Fartyget ligger i dag vid Bredalsholmen i Kristiansand.

Norska Riksantikvariatet har tagit Hamen under sina vingar, och 2015 fick fartyget status som maritimt kulturminne. Fartyget har till och med en egen norsk fansida på facebook: "Lastebåten Hamens venner". Nu satsar norska myndigheter alltså en skaplig summa på restaurering av den gamla miljöfaran från Idefjorden.

ANNONS