Frågan i Strömstad: Vad får invånarna för vårdpengarna?

Vad får invånarna för pengarna, när det gäller vård? Frågan ställs ofta i Strömstad, där vårddebatten fortsätter år efter år, trots att det gått decennier sedan Bohuslandstinget slogs samman med Älvsborgslandstinget.

ANNONS
LocationStrömstad||

Senare bildades Västra Götalandsregionen. Men det var redan när de två landstingen i O och P län slogs samman till Nu-sjukvården, som debatten och det första missnöjet ute på landsbygden blommade upp.

I Strömstad har den debatten aldrig tystnat. När de små sjukhusen avlövades av regionen och ersattes av storsatsning på Näl, mer och fler ambulanstransporter, protesterade många.

När det hörbara missnöjet lagt sig i Stenungsund (Svenshögens sjukhus nedlagt), på Orust och Tjörn och i Dalsland (Bäckefors sjukhus avlövat), och i Lysekil där sjukhuset mer eller mindre stängts, så har den lite mer hörbara debatten om vården funnits kvar i Strömstad.

ANNONS

Nu senast, i lördagens nummer av Strömstads Tidning, handlade det om att rädda rehab-bassängen inne på Strömstads sjukhus. Barn- och ungdomspsykiatrin är under utredning. Dialysen har flyttat till Munkedal.

Ronden 6 - transportbuss mellan Strömstad - utreds.

Kvälls- och helgjouren inom sjukvården har flyttats till Tanum.

Nattjouren togs bort och ersattes av en så kallad single responder (en bil med en sjuksköterska som åkte ut och ställde diagnos på sjuka invånare som ringt på hjälp natte- tid). Men den bilen eller servicen har också lagts ned.

Kvälls- och helgjouren inom sjukvården har flyttats till Tanum. Hela Strömstads sjukhus är till salu och Strömstadsborna är missnöjda. Kommunen ligger långt ut i ena kanten av den stora Västra Götalandsregionen och en patient har mer än dubbelt så långt till närmaste akutmottagning på sjukhus, som man har i Region Halland.

– Men vi har en bra samverkande sjukvård (kommunen, ambulansen och vårdcentralerna samarbetar), säger Margareta Fredriksson (L), vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Många använder nätet och får sin sjukvårdsrådgivning den vägen. Det möjligheten fanns ju inte förr. Sedan vill jag säga att vi har stort förtroende för våra vårdcentraler Capio och Bohuslinden som finns i kommunen.

Kan du påverka vårdutbudet, tror du?

– Jag är vald för att företräda invånarnas intresse så långt det går.

ANNONS

Och om de vill ha en dygnet-runt-jour?

– Vi får göra det bästa vi kan av varje situation. Men dagens sjukvårdsorganisation ser ju inte som den gjorde förr i tiden med akutmottagningar på alla sjukhus.

Det är en trygghetsfråga också för våra invånare

Kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, Kent Hansson (S), böjer sig för att sjukvårdens utveckling kostar mer och mer pengar. Men på en punkt är han tydlig.

– Jag representerar ju Strömstadsborna och all försämring av sjukvården är allvarligt. Det är en trygghetsfråga också för våra invånare, säger han.

Det finns två vårdcentraler i staden?

– Ja och vi är rätt nöjda med den vård båda två ger. Men inte med dagens öppettider. Det säger sig väl nästan självt tycker jag, att åtminstone en av dem borde ha öppet på kvällar, kanske till 22.00.

– Jag vet att det finns de som säger att vi kan åka till Tanum på kvällen, där det ska finnas en kvällsjour. Men det blir inte samma sak. En stad av den storlek vi har, borde ha en läkare på kvällen. Det menar jag i alla fall, säger Kent Hansson.

– Det borde gå att ordna vid nästa upphandling. Sedan är det positivt att det verkar ordna sig med rehab-bassängen, så den blir kvar i drift med bättre öppettider. Praktikertjänst vill driva den här, precis som man gör i Bäckefors, på det gamla sjukhuset där.

ANNONS
ANNONS