Få bekräftade coronafall kan dölja stort mörkertal

Av de smittade i Västra Götalandsregionen tar personer skrivna i norra Bohuslän en obefintlig del i statistiken. Men siffrorna rör endast patienter som testats via blodprov.

ANNONS
|

1 745 personer har bekräftats med covid-19 i Västra Götalandsregionen, enligt regionens statistik. Men på kartan över alla kommuner är både Tanum och Strömstad vitmarkerade. Det betyder att färre än tio kommuninvånare bekräftats med smittan.

Hur många det är i Strömstad eller Tanum som smittats vill inte regionen säga.

– Enligt patientsäkerhetshänsyn väljer Smittskydd att inte redo­visa hur många det är när siffertalet är mindre än tio, säger Thomas Schulz, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

Siffrorna visar på labbverifierade fall, vilket betyder att den smittade har testats via blodprov. Något som inte är särskilt vanligt i norra Bohuslän. I dagsläget är det endast personal och vårdtagare inom äldreomsorgen som testas, och det är på begäran från ansvarig inom omsorgen.

ANNONS

Börjat göra fler tester

Under flera veckors tid saknades tester på Strömstads vårdcentraler och då gjordes enbart så kallade kliniska diagnosticeringar – vilket betyder att vårdpersonal bedömer ifall en patient är smittad eller inte utifrån symtom.

– Vi har inga blodprov så vi får gå på vad vi ser och hör. De flesta pratar vi bara med över telefon, sa Joar Alvdal, läkare på Capio vårdcentral i Strömstad, i en tidigare intervju med Strömstads Tidning.

De senaste veckorna har Capio och Bohuslinden börjat göra fler tester. Den statistik som Västra Götalandsregionen redovisar nu vill Joar Alvdal helst inte kommentera.

– Det enda som går att säga med säkerhet är att antalet verifierade fall garanterat är lägre än antalet verkliga fall, skriver han till tidningen.

Testar personal och boende i äldrevården

Kvarterskliniken i Tanumshede har ett eget labb och vårdcentralen är en av två i kommunen som testar för covid-19.

– Vi testar endast personal och boende inom äldrevården och det är enligt regionens riktlinjer. Men det håller på att utökas, säger Therese Engdahl, verksamhetschef.

I och med att personal och boende inom äldreomsorgen bara testas på begäran av chef utgör inte provtagningen någon större verksamhet. Även de som tillhör riskgrupp och uppvisar symtom testas inte i dagsläget.

– Vi omber dem att vara hemma och söka vård om symtomen förvärras, säger hon.

ANNONS

Hur många har ni testat i dags­läget?

– Det är inte jättemånga. Under tio personer skulle jag tro.

ANNONS