Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska i Strömstad, berättar för kommunfullmäktige att kommunen fått Götapriset för sitt arbete med samverkande sjukvård
Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska i Strömstad, berättar för kommunfullmäktige att kommunen fått Götapriset för sitt arbete med samverkande sjukvård Bild: Thomas Bennelind

Den samverkande vården i Strömstad prisas

Strömstads kommun har fått det så kallade Götapriset för bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Vid torsdagens kommunfullmäktige berättade Lena Olsson, medicinskt ansvarig sköterska om projektet.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det delades ut i november på Göteborgsoperan och nu kunde Lena Olsson visa upp glasstatyetten av konstnären Kjell Engman som är prisets ena del. Den andra består av 100 000 kronor.

– Det här tillfaller hemsjukvårdens sjuksköterskor, deklarerade hon.

Priset uppmärksammar projektet samverkande sjukvård, som är ett samarbete mellan vårdgivare, som kommun, ambulans, primärvård och hemtjänst.

Det startade i Strömstad och Tanum redan för tio år sedan och innebär bland annat att hemsjukvårdens sköterskor kallas till akuta sjukfall om man ser att de befinner sig närmare än ambulansen.

”Med teknikens hjälp, och med samverkan mellan SOS Alarm och kommunens sjuksköterskor, kan man via en app se var närmaste kommunsjuksköterska finns och även ge navigationshjälp. Resultatet blir en snabbare och närmare vård för invånarna i Fyrbodal” står det bland annat i motiveringen.

ANNONS
ANNONS