Brev till regeringen: Strömstad hårt drabbat

Nu är brevet avsänt till regeringen, det nödrop från Västra Götaland om den pressade situation som länets nordvästra del befinner sig i till följd av den ekonomiska coronakrisen. Strömstad lyfts fram som särskilt hårt drabbat.

ANNONS
LocationStrömstad||

Strömstads kommundirektör Mats Brocker är speciellt nöjd med att även de medelstora företagens behov av akuta stödinsatser lyfts fram, inte enbart småföretagarnas.

– Laholmen är ett exempel. Småföretag kan ha upp till 50 anställda, Laholmen har 60.

Brevet till Anders Ferbe, regeringens samordnare tillsatt med anledning av pandemins effekter på näringslivet, är undertecknat av regionutvecklingsnämndens ordförande Kristina Jonäng (C) och landhövding Anders Danielsson. Det tar bland annat Laholmen som exempel på företag som råkat i svårigheter. Andra exempel som nämns på den djupa krisen i Strömstad är att uppgifter pekar på att handelsområdet Nordby/Svinesund permitterar 700 personer och att siffran för friställda i Strömstad kan hamna på mellan 1 200 och 1 300 personer, en fjärdedel av den arbetsföra befolkningen.

ANNONS

Överhängande risk för konkurser

Risken för att flera små och medelstora företag snart går i konkurs betecknas som överhängande och i brevet framställs en förhoppning att regeringen, förutom de stödpaket som redan lanserats, ska kunna ge direkt ekonomiskt stöd. Det skulle, skriver landshövdingen och regionen, för många utgöra skillnaden mellan överlevnad och konkurs inom de närmsta månaderna.

I brevet påpekas också att bland andra Norge och Tyskland redan fattat beslut om direkta företagsstöd och att EU-kommissionen godkänt detta för Tysklands del.

– Det här är brådis, säger Mats Brocker.

– Vi måste agera och tänka framåt nu. Detta blir en enorm merkostnad även för kommunen. Bland annat slår de uteblivna färjeintäkterna hårt. Vi blöder alla.

Kommunledningen har därför haft ett första möte med näringslivsrådet för att se hur näringslivet och kommunen kan samarbeta med sikte på framtiden. Fler möten kommer att följa

– Vi ska se vad vi tillsammans kan göra för att öppna upp och marknadsföra Strömstad.

"Viktigt att näringsliv och kommun samverkar"

Lena Kempe, vd för Daftö Resort, var en av företagarna på mötet.

– Det är väldigt viktigt att näringslivet och kommunen samverkar i krisen, säger hon.

Ett exempel på hjälp kommunen kan ge är anstånd eller uppdelning av fakturor för sådant som vatten och avlopp, säger hon vidare, eftersom detta är en likviditetskris.

ANNONS

Köpmannaföreningens ordförande Heidi Caroline Nyström är glad över att alla försöker måna om varandra och lyfter fram kommunens tidigare beslut att inte ta ut avgift för uteserveringar som positivt, liksom brevet till regeringen.

– Annars är det stora problemet nu hyrorna. Vi behöver reducerade hyror, det gäller inte bara från kommunen utan från alla hyresvärdar.

Hon tror att bägge parter tjänar på det, eftersom företag annars kommer att försvinna och det kan bli svårt att finna nya hyresgäster. Samtidigt är hon medveten om att alla sitter i samma krisbåt.

– Kommunen förlorar också mycket pengar. Vi kan inte förvänta oss att den åstadkommer mirakel. Men vi har alla samma sits, om alla ger litet klarar vi det här också.

Har permitterat hela arbetsstyrkan

Även Laholmens vd Matthias Dalnoki deltog i mötet med kommunen.

– Kommunen gör vad den kan och visar en tydlig vilja att hjälpa oss, säger han.

Även Matthias Dalnoki nämner anstånd med betalningar som exempel på åtgärder som kan hjälpa företagen.

– Vi kom också överens om att skapa en grupp som ska arbeta med marknadsföring på sociala medier så att folk minns Strömstad när allting öppnar igen, säger han.

Själv har han permitterat hela arbetsstyrkan på 60 personer enligt de nya reglerna, som gör att de anställda arbetar 40 procent av arbetstiden men behåller merparten av lönen.

ANNONS

– Jag har inte varslat någon och gör det tills vidare inte. Jag vill hellre betala för att skapa litet trygghet. Vad som händer om detta pågår ett halvår eller ett år får vi se.

ANNONS