Socialdemokraterna, med Mats Granberg, har protesterat mot stängningen av det bemannade AF-kontoret i Strömstad.
Socialdemokraterna, med Mats Granberg, har protesterat mot stängningen av det bemannade AF-kontoret i Strömstad. Bild: Jakob Simonson

Arbetsförmedlingen ska få nytt liv i landets kommuner

Arbetsförmedlingen ska nu stärka sin lokala närvaro på orter där kontor stängts ner. Men hur det blir i Strömstad och Tanum är ännu oklart.

ANNONS
LocationStrömstad||

"Vi har i regleringsbrevet kommit överens om att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att på samtliga ställen där man beslutat om en nedläggning ska man nu se till att det finns en ändamålsenlig lokal närvaro". Det sa Anders W Jonsson, Centerpartiets vice partiledare, i SVT-programmet Mats möter under onsdagen.

Vi har fått en tydlig signal från regeringen om att öka den lokala närvaron

Både Tanum och Strömstad har drabbats av nedskärningarna inom AF. I mars stängde kontoret i den förra kommunen och i juni stängde drop-in-kontoret i den senare. I Strömstad finns det nu ett så kallat servicetorg som bemannas av Statens servicekontor, men här finns inte längre några arbetsförmedlare på plats. Hur det kommer att bli framöver är ännu oklart.

ANNONS

– Vi vet inget konkret men vi har fått en tydlig signal från regeringen om att öka den lokala närvaron, säger Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Enligt honom finns det tre sätt att göra det på. Det kan vara genom lokala kontor med bemanning, ökad kontakt med de statliga servicekontoren eller genom samverkan mellan kommuner. Det kan betyda att personal från AF besöker obemannade kommunala kontor vid behov för att träffa arbetssökande.

– Alla kontor som vi lämnat har inte varit bemannade utan vi har åkt dit när det behövts. Nu ska vi se över vilka ekonomiska resurser vi har och den 15 februari ska vi rapportera till regeringen. Det kan vara kontor som öppnas upp men det får vi återkomma till.

Konsekvenserna av nedskärningen har börjat visa sig

Anledningen till att regeringen ändrat sig i frågan är att konsekvenser av nedskärningarna redan börjat visa sig.

– Det har uppstått en oro i samhället. En del arbetssökande tycker att de får åka för långt för att möta oss. Och de har inte längre kvar sin personliga handläggare, säger Hans G Larsson och fortsätter.

– Kommuner upplever att det är svårt att samarbeta med oss när de inte har sitt lokala kontor. Många upplever att det blivit en försämring.

ANNONS

Man ska inte behöva åka någonstans utan hjälpen ska du kunna få på plats

Kommunstyret i Strömstad har tidigare uttryckt uppskattning för Arbetsförmedlingen i jobbet med att etablera nyanlända, lågutbildade och funktionshindrade på arbetsmarknaden.

Nu hoppas Mats Granberg (S) att myndigheten blir kvar fysiskt i staden.

– Fick man önska så vore det bra med en arbetsförmedling på plats med personal. Strömstad är en plats som det borde finnas ett sådant kontor på. Man ska inte behöva åka någonstans utan hjälpen ska du kunna få på plats, säger han.

ANNONS