Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Partiledare. Sven Moosberg säger att det finns flera kandidater till att leda partiets nystart.

STP ser ut att ställa upp i valet

Sjukvården i Strömstad är under­målig. Det är ingen nyhet. Men det kräver att lokalpolitikerna åtminstone tar debatten, säger Sven Moosberg (STP).

Därmed är han åter i hetluften och som ordförande för Strömstadspartiet i åtta år har han redan färdigslipade argument.

– Vi har vilat oss. Nu är vi laddade. Partiet är inte nedlagt, men ställde inte upp i senaste valet. Många av oss var slitna efter en lång sejour, då vi tagit diskussioner mot etablissemang av olika slag, säger Moosberg.

Sedan lyfter han fram namninsamlingen som han ihop med Jour Strömstad är pappa till, med fyra tusen strömstadsbors krav på en vårdcentral med öppen nattjour.

Det räcker i och för sig enbart, att ställa upp i valet på en sådan viktig fråga menar han. Men samtidigt vet Moosberg vad det kostar i form av uppoffring och tungt arbete.

– Och man är ju inte purung längre.

Men du är lika förbannad på misshagligheter som alltid tycker jag man kan höra?

– Ja, jag tror inte att någon tycker att det känns bra att bli hänvisad till en jour i Tanum när den är öppen, eller senare bli skickad till antingen Näl eller i värsta fall Göteborg vid ett akut läge under en helgnatt. Så ska vi inte ha det och snart är det val.

Men Sven Moosberg har varit med förr och säger att en förändring först kräver, att man får gehör hos politikerna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden för att diskutera vårdfrågan öppet.

– Här krävs då att våra politiker använder sig av alla sina kanaler med regionen, menar Mossberg.

– Vi har ju visat att det finns tillräckligt många invånare, som kan tänka sig att lägga sin röstsedel om ett och ett halvt år, på den som driver sjukvårdsfrågan hårt här uppe. Samtidigt vet vi att detta inte är en ren kommunalpolitisk fråga, utan att det kräver engagemang i landstinget och kanske i riksdagen.

Och då krävs Strömstadspartiet, åtminstone som kraftfull opinionsbildare?

– Ja, det var du som sa det. En hel del pekar faktiskt ditåt och frågan om uppstart ska vi lyfta vid årsmötet för Strömstadspartiet, om inte alltför lång tid. Det finns faktiskt sunda funderingar på att dra igång partiet i lagom tid före valet. Och som organisation har ju Strömstadspartiet för övrigt funnits kvar hela tiden.

– Då blir vårdfrågan en basfråga för vår återkomst på arenan. Vi har bett om samtal med politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden i norr utan att få gensvar.

Tidningen talade under torsdagen med 20 slumpmässigt utvalda människor i Strömstads centrum. Samtliga var positivt inställda till att frågan om vårdjour dygnet runt åter kommer upp på agendan.