Thor Edquist (Høyre), kommunalråd i Halden, fick se sitt parti förlora fyra mandat efter gårdagens kommunalval.
Thor Edquist (Høyre), kommunalråd i Halden, fick se sitt parti förlora fyra mandat efter gårdagens kommunalval. Bild: Lasse Edwartz

Stort väljartapp för styrande Høyre i Halden

Efter att rösterna räknats i kommunalvalet i Halden är Høyre fortsatt största parti. Men man har tappat fyra mandat och nu väntar förhandlingar.

ANNONS
LocationHalden||

De senaste åtta åren har Thor Edquist (Høyre) suttit som kommunalråd i Halden kommune.

Efter gårdagens kommunalval visar det sig att Høyre har gått tillbaka med hela fyra mandat. Men Thor Edquist har inga planer på att lämna ifrån sig ordförandeposten i första taget. Till Halden Arbeiderblad uttrycker han sent på måndagskvällen att han känner sig motiverad inför de närmsta dagarnas förhandlingar.

- Självfallet är jag lite besviken över att inte fler haldensare har sett jobbet vi har gjort och uppskattat det. Men nu ska vi ha fokus på förhandlingarna som kommer, och målet är naturligtvis att vi ska fortsätta jobbet vi har påbörjat, säger Thor Edquist till Halden Arbeiderblad.

ANNONS

Valresultatet i Halden visar nämligen inte på någon tydlig majoritet för någon part. Høyre regerar i koalition med Senterpartiet, Venstre och Kristelig Folkeparti. Och trots att Senterpartiet för sin del noterar en kraftig uppgång i valet får denna konstellation bara 18 mandat tillsammans, av sammanlagt 39 i Haldens kommunfullmäktige.

Arbeiderpartiet har å sin sida minskat ännu mer - partiet tappar fem mandat och landar på sju efter måndagens val. I stället har vänsterpartiet Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne ökat, medan Pensjonistpartiet tar sig in i fullmäktige med tre nya mandat.

Resultatet i Haldens kommunalval (ökat eller minskat antal mandat inom parentes):

Høyre: 11 mandat (-4)

Arbeiderpartiet: 7 (-5)

Senterpartiet: 5 (+3)

Fremskrittspartiet: 3 (+-0)

Miljøpartiet De Grønne: 3 (+1)

Pensjonistpartiet: 3 (+3)

Rødt: 3 (+2)

Sosialistisk Venstreparti: 2 (+1)

Kristelig Folkeparti: 1 (-1)

Venstre: 1 (+-0)

Totalt: 39 mandat

ANNONS