Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kalnes sjukhus, som tar emot blåljuspatienter och födande kvinnor från norra Bohuslän, är en del av Sykehuset Østfold. Bild: Lasse Edwartz

Stort tryck på Kalnes väntas

Under hösten och vintern räknar Sykehuset Østfold med en stor ökning av antalet patienter.

Kalnes sjukhus, som tar emot blåljuspatienter och födande kvinnor från norra Bohuslän, väntas få en stor tillströmning av patienter under hösten och vintern.

På Sykehuset Østfolds webbsida skriver administrerande direktören Irene Dahl Andersen:

– Vi vet att det kommer att bli en stor ökning av patienter i vinter, och vi måste vända varje sten för att hitta sätt att hantera strömmen av patienter, och i särskilt krävande perioder öka kapaciteten. Målet är att patienter ska få slippa ligga i korridoren.

Enligt sjukhuset är patientantalet redan nu på väg uppåt.

– Detta är en utmaning vi måste ta på allvar. Därför är en arbetsgrupp i full gång med ett kapacitetsprogram för att få alla möjligheter i sjukhuset kartlagda, skriver Irene Dahl Andersen.

I vintras var det en stor ökning av antalet patienter som ledde till stora utmaningar av kapaciteten. Under fjolåret kom omkring 38 000 patienter till akutmottagningen, enligt Halden Arbeiderblad. Även om cirka 38 procent av dessa patienter blev färdigbehandlade vid akutmottagningen och slapp bli inlagda på sjukhuset, var det ett stort tryck på sjukhuset under en lång period.

Ombyggnad av sjukhusrum pågår redan, berättar Halden Arbeiderblad. Nu tittar Sykehuset Østfold även på vilka ytterligare ytor som kan tas i bruk för sjukvård, såsom kontor och undervisningsrum.