Storstrejken blåstes av – blir ingen ölrusch

Efter fyra dagar avslutades den fackliga strejken i Norge på torsdagen. Det innebär bland annat att bryggerierna återupptog verksamheten och det ställer in den väntade ölruschen till Strömstad.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

På söndagskvällen inleddes en storstrejk i Norge efter att förhandlingarna mellan norska LO och arbetsgivarorganisationen NHO gått i stöpet. Över 24 000 fackligt anslutna arbetare gick då i strejk och la ner sitt arbete.

Man väntar sig att priserna kommer att stiga med 4,9 procent i Norge under året, och facket krävde att få mer än så i löneökningar.

Öltillverkarna Ringnes och Hansa stoppade all produktion och leverans på måndagsmorgonen. I norska medier talades det om en väntad brist på öl och läsk, vilket fick gränshandlare i Strömstad att vädra morgonluft inför en möjlig ölrusch över gränsen.

På torsdagskvällen hade dock parterna i Norge kommit överens i sina förhandlingar – man blev eniga om en löneökning på 5,2 procent – och strejken blåstes av. Från fredagsmorgonen var alla tillbaka i jobb igen.

ANNONS

Någon speciell ölrusch över gränsen blir alltså inte aktuell i Strömstad och på Nordby under helgen.

LÄS MER:Nordby bereder sig på norsk köprusch i spåren av ölstrejken

ANNONS