Flygplan på Landvetter bombhotat

Ett plan på väg från Polen bombhotades på torsdagen. Planet landade på Landvetter flygplats under stor närvaro av polis och räddningstjänst. Passagerarna fick evakueras och under natten söktes planet igenom av nationella bombskyddet.
– Det är ett plan som blivit bombhotat men besättningen fortsatte till Landvetter, säger Anders Lännholm, insatsledare på sjö- och flygräddningen.

ANNONS

Planet, som kommer från Warszawa, ska ha följts noga av svenska myndigheter. Bland annat har det övervakats av militärens radarstationer, när planet kom in i det svenska luftrummet och vidare till Landvetter. Dessutom fanns helikoptrar i beredskap från Kristianstad upp till Göteborg.

Planet landade, utan problem, under torsdagskvällen.

– Vi larmade helikoptrarna och har följt den på vägen in, säger Anders Lännholm om händelsen.

Vid 00.20-tiden berättar polisen att nationella bombskyddet arbetar på men att man i övrigt skalat ner sin insats på platsen och att planet står på en säker plats.

– Nationella bombskyddet kommer fortsätta arbeta under natten, och jobbar i lugn och ro med att undersöka planet i jakt på eventuella misstänkta farliga föremål, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen Storgöteborg.

ANNONS

Enligt Odén har bombhotet framförts ”på oklart sätt” mot flygplanet som landat.

– Vi kommer titta närmare på exakt vilka vägar hotet ska ha tagit.

Enligt vakthavande befäl ska det inte finnas något direkt hot mot allmänheten eller de som befinner sig i närheten av flygplatsen.

Kunde meddela besättningen

Inte heller Anders Lännholm har några detaljer kring det hot som riktats mot flygplanet. Men via det kommunikationssystem, ACARS, som finns ombord kunde flygbolaget meddela besättningen om situationen.

– De får upp det som en textremsa i kärran.

– Flighten har landat bra, utan problem. Nu ska vi bara få iväg passagerarna så får polis och räddningstjänst bestämma vad som ska ske, säger Anders Lännholm.

30 personer ombord

Enligt Robert Pletzin, presschef på Swedavia, är planet evakuerat.

– Jag kan bekräfta att passagerare och besättning har lämnat planet. I övrigt är det en pågående händelse så jag får hänvisa övriga frågor till polisen, säger han.

Ombord på planet fanns 26 passagerare och fyra i besättningen. Evakueringen ska ha skett vid 23-tiden.

Flygplatsen var då fortsatt öppen. De två ankommande flighter till Landvetter som kom efter det bombhotade planet har landat som planerat, enligt Robert Pletzin.

Räddningstjänst på plats

Under kvällen och natten var räddningstjänsten på plats på flygplatsen med insatschef, räddningsledare och flera insatsstyrkor.

ANNONS

– Vi är beredda med våra styrkor, och Landvetter har en egen brandstyrka på plats. Vi är beredda ifall något skulle hända, säger Niklas Fogelqvist, vid räddningstjänsten.

Insatsen avslutades vid 02-tiden under natten mot långfredagen efter att nationella bombskyddet sökt igenom planet.

– Vi har avslutat insatsen helt där uppe. Nationella bombskyddet gjorde en genomsökning av planet, men det fanns inget farligt föremål, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande luftfartssabotage. Ingen är gripen eller misstänkt i nuläget.

– Det är fortfarande oklart för oss hur och när hotet har framförts, säger Andreas Odén.

Polskt samarbete

Men utredningen fortsätter:

– Det kommer nog att bli ett samarbete med polska myndigheter, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

På fredagsmorgonen kunde polisen inte lämna så mycket ytterligare information.

– Vi tar höjd för ett ”worst case scenario” när det händer något sådant här. Initialt vet man ju inte vilken omfattning det rör sig om. Vi måste slå på den stora trumman för att vara väl förberedda. Det blir insatsstyrkan, det blir nationella bombskyddet och det blir bra med personal för att omhänderta de som ska evakueras., Det är också räddningstjänst och ambulanser som stod i startgroparna om något skulle hända, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

GP har sökt flygbolaget för en kommentar.

ANNONS