OSÄKER FRAMTID. Om 6-7 år väntas 66 % av de vårdanställda i Strömstad gå i pension.
OSÄKER FRAMTID. Om 6-7 år väntas 66 % av de vårdanställda i Strömstad gå i pension.

Stora brister väntas inom många yrken

Om tio år kan Fyrbodal förvänta sig stora brister inom tre olika yrkesgrupper; lärare, vårdpersonal och civilingenjörer. Detta visar Västra Götalandsregionens utbildningsprognos som tagits fram i samverkan med SCB.

ANNONS
|

Om utbildningsval och antalet utbildningsplatser inte förändras kan Fyrbodal om tio år sakna stora mängder personal inom de tre yrkesgrupperna.

– Det finns redan idag ett bristande intresse för dessa utbildningar, säger Mats Granér, samhällsanalyschef på Västra Götalands region.

Han hoppas att utbildningssystemet ska anpassa sig efter arbetsmarknaden. Och menar att problemet annars kommer att bli stort över hela Fyrbodals område.

– I mindre städer blir främst problemet med äldrevården större. Många unga flyttar iväg och de äldre ökar i antal, säger Mats Granér.

Han menar att utflyttningen är ett typiskt fenomen som uppkommer i mindre städer. Han ser även att antalet barn i skolan kommer att öka i de mindre städerna. Däremot ser han inte en kompenserande ökning i antalet elever som studerar till lärare.

ANNONS

– Detta kan också bli ett problem, om det fortsätter som det nu ser ut så kommer vi inte ha tillräckligt många lärare för behövande elever.

Mats Granér menar att det finns stor risk att många utbildar sig inom områden där möjligheterna att få arbete är små, i stället för inom de yrken där det efterfrågas personal.

Karin Bemert, enhetschef på hemsjukvården i Strömstad menar att det i nuläget främst råder brist på sjuksköterskor i Strömstad.

– Det är alltid oroligt när man ska annonsera efter ny personal. Vi håller hårt om den personal som vi har.

Karin Bemert säger att det finns en osäkerhet inför framtiden då 66 % av de anställda inom vården beräknas gå i pension inom de närmast åren.

– Om 6-7 år beräknas de gå i pension, vissa kanske väljer att gå ännu tidigare.

Inför sommaren gick det långsamt med rekryteringen av vikarier till hemtjänsten. Alla vikareplatser blev slutligen tillsatta men vissa först i maj. Karin Bemert menar att behovet av hemtjänst ökar i kommunen.

– Det blir fler och fler äldre som behöver hjälp i hemmet, folk vill bo hemma längre. Och det finns inte tillräckligt många som utbildar sig. Det är svårt att få tillräckligt med utbildad personal, säger hon.

ANNONS

Karin Bemert hoppas att nyinflyttade ska komma att intressera sig för vårdyrket och att det ska bidra till att täcka en del av det ökade behovet. Hon ser gärna en större mångfald inom yrket.

ANNONS