Stor rysk militärövning norr om Norge

Ryssland genomför en stor militärövning i och ovan Barents hav, inte långt ifrån Norges nordliga kust, samma vecka som tidigare pekats ut som trolig för en invasion av Ukraina.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeNorge|

Det varningsområde som utfärdats med anledning av övningen är det största sedan Kalla kriget, enligt den norska försvarsmaktens talesperson Elisabeth Eikeland.

– Det är det största i modern tid, säger hon till nyhetssajten Barents Observer.

Varningen, en så kallad Notam, har utfärdats för ett område som sträcker sig över omkring 100 mil från ön Kolgujev vid Rysslands ishavskust, längs med Kolahalvön och Norges kust, till ungefär Björnön, mellan Nordkap och Svalbard.

I övningen deltar 20 fartyg från Rysslands nordflotta samt ett tiotal flygplan, har den ryska marinen meddelat nyhetsbyrån Interfax. Bland annat deltar den atomdrivna robotkryssaren Pjotr Velikij (Peter den store), som är ett av nordflottans största fartyg, och ubåtar.

ANNONS

Under andra halvan av mars planerar Nato övningen Cold Response i och omkring Norge. Övningen, som har genomförts tidigare, ser ut att bli den största hittills med 25 deltagande länder, däribland partnerskapsländerna Sverige och Finland, och upp emot 16 000 soldater.

Uppgifter om rysk invasion på onsdagen

Tidigare har det framkommit uppgifter om att Ryssland har planer på att invadera Ukraina under onsdagen efter att CIA ska ha avlyssnat meddelanden som skickats från en rysk kommandocentrala till ryska marktrupper.

Under tisdagen kom dock uppgifter från Ryssland om att trupper som tidigare varit stationerade i närheten av Ukraina nu börjat dra sig tillbaka.

Natos generalsekreterare var försiktigt optimistiskt efter beskedet.

– Det här ger skäl till en försiktig optimism, men ännu har vi inte sett några tecken till nedtrappning på plats, säger Stoltenberg på en presskonferens enligt TT.

ANNONS