Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
NATO-övning. Militär aktivitet i form av NATO-övningen Trident Juncture kommer ta plats på flygplatsen i Rygge. Bild: Amanda Hognert
NATO-övning. Militär aktivitet i form av NATO-övningen Trident Juncture kommer ta plats på flygplatsen i Rygge. Bild: Amanda Hognert

Stor NATO-övning till flygplatsen i Rygge

Den numera nedlagda civila flygplatsen i Rygge utanför Moss får en viktig roll i den stora NATO-övningen Trident Juncture, uppger NRK. Om två veckor kliver den första delen av bataljonen in på terminalen.

Närmare två år har gått sedan den civila flygplatsen på Moss lufthavn Rygge stängde. Om två veckor blåser NATO liv i flygplatsen med militär aktivitet när terminalen kommer att användas vid den stora övningen Trident Juncture, uppger NRK, och får det bekräftat av norska försvarets operativa huvudkvarter, FOH.

– Moss lufthavn Rygge skall nyttjas som förläggningsområde för en mottagningsbataljon. Denna består av 500 personer som kommer att ha ansvaret för mottagning och vidarebefordrande av alla avdelningar som kommer till Sør-Norge, skriver FOH:s presstalespersonen Jørgen Petersen i ett meddelande till NRK.

NATO-personalen intar Rygge den andra veckan i september och blir kvar till mitten av december.

Sist gång NATO-övningen Trident Juncture hölls var 2015, men då vid västra Medelhavet och i länderna Spanien, Portugal och Italien. Vid övningen då deltog 36 000 soldater och enligt NRK kommer årets övning ha en större omfattning.

Det är Norge ensamma som håller i värdskapet för övningen, men den kommer förutom i Norge också ha aktivitet på Island, i Finland och i Sverige, uppger nyhetskanalen.

Övningen innebär enligt NRK stora intäkter för ägarna av Moss Lufthavn Rygge, men att varken NATO, norsk militär eller ägarna vill kommentera avtalet i ekonomin