Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppades vid gränsen med 484 000 kronor

Norsk polis menar att pengarna kan spåras till kända alkohol- och bilsmugglare i östra Europa. Själv hävdar chauffören att han inte kände till pengarna i lastbilens bagage. Nu har han dömts.

Chauffören stannades av tullen på E 6 i närheten av Svinesundsbron i oktober förra året. Mannen svarade i tullkontrollen att inte hade någonting med sig. Det håller däremot inte norsk polis med om. Vid en närmare genomsökning fann man totalt 484 000 kronor – i odeklarerade kontanter – i lastbilens olika utrymmen.

Därför har mannen nu dömts av tingsrätten i Halden, uppger Halden Arbeiderblad.

Vid en närmare undersökning fann polisen två telefoner som tillhörde den dömda mannen, varav samtalsloggar den senaste tiden kunde spåras till och från en person som är kopplad till en större smuggelverksamhet av alkohol och bilar i östra Europa. Dessutom har lastbilens ägare varit involverad i två fall där större mängder alkohol smugglats 2016 och 2017. Ägaren har i sin utsaga berättat att han gett pengarna till chauffören för att denne skulle köpa en bil åt honom.

Rätten kan inte utesluta att pengarna kommer från laglig verksamhet där mannen endast valt att inte deklarera pengarna. Han frikänns därmed för grovt häleri men döms för att han undvikit att deklarerat pengarna.

Straffet är 32 dagars fängelse – ett straff som redan avtjänats under häktningstiden.

Pengarna som tagits i beslag dras in till norska statskassan, skriver Halden Arbeiderblad.