Stefan Löfven håller tal till nationen

Spridningen av coronaviruset i Sverige fortsätter trots flera nya skärpningar de senaste veckorna. Därför höll statsministern på söndagen ett tal till nationen – något som bara inträffat ett fåtal gånger tidigare.
– Sverige är under prövning, ja, men Sverige kommer att stå pall, säger Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

De senaste veckorna har restriktionerna skärpts flera gånger för att hindra smittspridningen.

Enligt de senaste siffrorna har 208 295 personer smittats av covid-19 i Sverige och flera regioner befarar nu en situation liknande den i våras, då tusentals människor dog efter att ha smittats av det nya coronaviruset. Därför höll statsministern under söndagen ett tal till nationen.

– Under hösten har för många slarvat med att följa råd och rekommendationer, men nu ser vi hur folk börjar ta ansvar igen, säger Stefan Löfven (S) i talet.

– Alla måste göra mer och det är på dig och mig det beror.

ANNONS

Han konstaterar också att det är hur var och en följer rekommendationerna som avgör hur luciafirandet och julfirandet blir. Och vilka som fortfarande kommer att finnas med oss i jul.

– Det kan låta hårt, det kan låta brutalt, men det är precis så hård och brutal verkligheten är, säger statsministern.

Uppmaningen: Ställ in alla onödiga planer

Stefan Löfven uppmanar därför alla att vara extra noggranna framöver och att skjuta upp och ställa in alla planer som inte är nödvändiga. Även personer som inte själva är rädda för att bli smittade måste ta sitt ansvar för att undvika att smitta andra, enligt statsministern. När krisen är över ska alla kunna minnas känslan av gemenskap och hur vi tillsammans pressade ned smittspridningen, säger Stefan Löfven.

– Men då måste vi här och nu visa vår sammanhållning och vårt ansvarstagande, och att det är starkare än det virus vi ska besegra. Nu gör vi det här tillsammans, för Sverige.

Ensamboende får välja en eller två vänner att träffa

Uppmaningen är att alla bara ska träffa de människor som de bor med.

– Om du bor ensam, välj en eller högst två vänner att umgås med, men fortsätt hålla avstånd, säger statsministern.

Även i våras höll statsministern ett tal till nationen, men förutom det har det bara inträffat vid två tidigare tillfällen, enligt SVT.

ANNONS
ANNONS