Riksbankens chef Stefan Ingves fick förra veckan sitt mandat förlängt fem år till. Arkivbild.
Riksbankens chef Stefan Ingves fick förra veckan sitt mandat förlängt fem år till. Arkivbild.

Stefan Ingves ångrar inget

Riksbankschefen Stefan Ingves ser inga skäl att ångra några av sina beslut under snart tolv år som riksbankschef. Och att samma person leder en av Sveriges viktigaste myndigheter i 17 år kan vara en fördel, anser han.

ANNONS

- Jag tycker det känns fantastiskt roligt att fortsätta med det här, säger Stefan Ingves till TT i samband med ett tal på Västsvenska handelskammaren i Göteborg.

Framträdandet är det första sedan Riksbankens fullmäktige, präglad av politiska motsättningar, fattade beslutet att förlänga Ingves mandat med fem år till ovanpå de tolv år han redan suttit. En kompromisslösning, hävdar många bedömare. Och en del kritiker har ifrågasatt om det är lämpligt att ha samma chef på myndigheten i 17 år.

ANNONS

- Man kan ifrågasätta om det är lämpligt att låta en organisation under så lång tid präglas av en persons tänkande, säger exempelvis SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Personfixerad debatt

Men för Stefan Ingves är 17 år som chef inget problem.

- Alltså, jag tycker det är jätteroligt att göra det jag gör, tillsammans med duktiga medarbetare. Och jag är inte riktigt färdig med det här än och tycker fortfarande det är fantastiskt roligt att gå till jobbet varje dag. Resten ska andra bedöma, säger han.

Han tycker samtidigt att debatten om Riksbanken ofta är för personfixerad.

- Man ska också komma ihåg att det inte bara är jag. Även om det är mycket fokus på mig som person är vi sex stycken i direktionen och det är många fantastiskt duktiga medarbetare som är med och driver den här verksamheten.

ANNONS

- Sedan är det också så att det här med penningpolitik är till för att skapa stabilitet i svensk ekonomi och då tror jag det är okej att det går lite långsamt.

Ångrar inte beslut

Trots en emellanåt tuff debatt och kritik mot den förda penningpolitiken vill Ingves inte peka ut något enskilt beslut han i efterhand ångrar under sina snart tolv år som riksbankschef.

- Man tänker inte på det sättet när man fattar beslut. Man fattar så gott beslut man kan givet det man känner till när beslutet fattas. Sedan får man leva med att världen blir annorlunda och så får man liksom ändra sig efter resans gång.

När han fick klartecken för att fortsätta och hur det gick till när Riksbankens fullmäktige fattade beslutet vill han inte gå in på.

- Det är upp till fullmäktige att svara på de frågorna. Jag kan bara konstatera att i slutändan kommer jag fortsätta, säger han.

ANNONS

Klart står i alla falla att det aldrig var någon regelrätt anställningsintervju för Ingves del. I stället har han deltagit på fullmäktiges sammanträden och då svarat på frågor.

- Och i viss mening kan man väl säga att jag har varit på anställningsintervju de senaste tolv åren eftersom fullmäktiges ordförande och vice ordförande normalt deltar i alla direktionens sammanträden, säger han.

TT
Fakta: Nio år tak för regeringens myndighetschefer

Riksbankens fullmäktige beslöt i förra veckan att förlänga mandatperioden för Stefan Ingves som ordförande i Riksbankens direktion i ytterligare fem år. Han kan därmed sitta kvar till årsskiftet 2022–2023, vilket skulle göra hans sammanlagda tid som chef för en av Sveriges viktigaste myndigheter till 17 år.

En generaldirektör på en statlig myndighet, underställd regeringen, får enligt huvudregeln som längst vara myndighetschef i nio år (sex plus tre år). Samma begränsning gäller inte för Riksbanken, som är en av få myndigheter som är underställda riksdagen.

Stefan Ingves tillträdde som riksbankschef i januari 2006 och fick sommaren 2011 klartecken för ytterligare sex år. Beslutet om att han skulle få fem år till ovanpå detta fattades formellt den 29 september 2017.

ANNONS