Förväntningarna är höga inför rapportsäsongen för andra kvartalet. Arkivbild.
Förväntningarna är höga inför rapportsäsongen för andra kvartalet. Arkivbild.

Starka rapporter väntas i andra kvartalet

Snart kickar rapportfloden i gång för andra kvartalet och bolagsvinsterna spås växa tvåfaldigt. Men rapporterna väntas ha en blygsam effekt på börsen, enligt börsanalytikern Peter Malmqvist.

ANNONS
|

- Det skulle inte vara orealistiskt att säga att bolagen skulle uppvisa vinstökningar på 10–11 procent, jämfört med samma kvartal i fjol. Det är något lägre än första kvartalet då rapportsiffrorna var överraskande positiva. Men det är fortfarande starkt, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, som hänvisar till en analytikersammanställning av Sveriges 90 viktigaste börsbolag.

Bakgrunden till de starka vinstökningarna är ett fortsatt bra konjunkturläge.

- Efterfrågan i Sverige fortsätter att vara hög, vilket har bidragit till ett uppsving för sektorer inom konsumentvaror och bygg, till exempel Electrolux, Skanska och NCC, säger Malmqvist.

ANNONS

Uppåt för konjunkturkänsliga bolag

Även konjunkturkänsliga verkstadsbolag som Atlas Copco, Sandvik och Volvo väntas ha gjort fortsatt bra ifrån sig i kvartalet, tror Malmqvist.

- Den stora skillnaden mellan första och andra kvartalet i sektorn är valutaeffekten. Dollarn har gått åt andra hållet under andra kvartalet, vilket kommer att ha en viss dämpande effekt på vinsterna.

Samtidigt är förväntningarna för banksektorn förhållandevis modesta. Enligt Malmqvist handlar det inte om att bankerna inte tjänar pengar, utan att de redan har levererat med råge.

Mellan januari och mars drog storbankerna in 27,8 miljarder kronor i vinst, en ökning med 53 procent jämfört med i fjol.

- Det kommer att vara svårare för bankerna att lyfta vinsten från de senaste toppvinsterna, säger han.

Blygsamma börsreaktioner

Trots en positiv rapportsäsong kan reaktionerna på börsen vara blygsamma, enligt Malmqvist.

Investerarna kommer i stället kommer att lägga större fokus på de "superlåga" europeiska räntorna och hålla koll på om Europeiska centralbanken (ECB) är på väg mot en normalisering av räntepolitiken. Detta skulle i sådana fall leda till en viss riskaversion på marknaden eftersom Stockholmsbörsens relativt höga värdering är underblåst av låga räntor.

ANNONS

- Det är inte bara bolagsvinster som påverkar aktierna. Rapportsiffrorna kan komma att dränkas av oron kring det europeiska ränteläget, säger Malmqvist.

TT
Fakta: Rapportkalender för andra kvartalet 2017

Bolag som ingår i Stockholmsbörsens OMXS30 index.

14 juli: SEB

17 juli: Alfa Laval, Atlas Copco, Getinge, Sandvik

18 juli: Ericsson, Essity, Handelsbanken

19 juli: Assa Abloy, Electrolux, Investor, Swedbank, Tele2

20 juli: ABB, Boliden, Nordea, SSAB, Skanska, Telia Company, Volvo

21 juli: Autoliv, Fingerprint, Kinnevik, SCA, SKF, Swedish match

27 juli: Astra Zeneca

28 juli: Securitas

2 augusti: Lundin Petroleum

ANNONS