SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild.
SEB:s vd Johan Torgeby. Arkivbild.

Stark rapport från SEB

Storbanken SEB lyfte vinsten för andra kvartalet vilket överträffade analytikernas förväntningar. En stark börs bidrog till att dra upp vinsten.

ANNONS
|

Marknaden applåderade SEB:s rapport som visade styrka på en rad områden samtidigt som kostnaderna hålls nere. Vd Johan Torgeby är nöjd.

- Det här är ett kvartal där vi har känt att vi verkligen har vuxit med våra kunder. Kundaktiviteten har varit väldigt hög, inte minst på de områden som har med vår investmentbank att göra, alltså företagsbanken. Det är saker som skuldfinansiering, notering av aktier på börsen och företagsförvärv, säger han till TT.

ANNONS

- Den starka börsen har gjort att de delar av banken som är beroende av en stark börs har gått väldigt bra. Utöver den starka marknaden så hade vi också väldigt mycket fler kunder som nyttjade våra förvaltningstjänster.

Högre provisionsnetto

Detta ledde till att provisionsnettot ökade med 12 procent jämfört med det första halvåret 2016.

Den starka konjunkturen gynnar SEB.

- Låga räntor, relativt optimistiska företag om man tittar på vad de säger som sina framtidsutsikter och en stark börs. Det är en makroekonomisk medvind, säger Torgeby.

Men företagsutlåningen står fortfarande och stampar.

- Det är lite förvånande att efterfrågan på att låna pengar från traditionella företag, framför allt då utanför bostäder och bolån, är låg.

ANNONS

Ett stort test

Ett orosmoln är att centralbankerna är på väg att strama åt penningpolitiken, anser han.

- Jag tror att det stora testet för hela världsekonomin kommer att vara när vi får en åtstramad penningpolitik globalt, och den inflygningen har på något sätt börjat nu, så det kommer att vara ett stort test.

Torgeby lyfter gärna fram bankens starka kapitalposition.

- Vi har en kapitalisering på 18,9 procent. Det är 1,9 procent högre än kravet på banken.

Förslaget om att den så kallade resolutionsavgiften ska höjas har fått Nordea att hota med att flytta sitt huvudkontor från Sverige. Men SEB har inte några sådana planer.

- Vi har sagt att vi vill fortsätta att vara en nordeuropeisk bank med huvudkontor i Sverige och vi tänker inte flytta på grund av det här. Däremot är det väldigt tråkigt om man ska bli bestraffad för att man gör ett sådant val. Vi vill ju gärna ha precis samma spelregler.

ANNONS
TT
Fakta: Bättre än väntat

SEB:s rörelsevinst blev 5681 miljoner kronor i andra kvartalet 2017. Det kan jämföras med 5536 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5275 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 4913 miljoner kronor, från 4647 miljoner kronor. Här låg förväntningarna på 4836 miljoner kronor.

Provisionsnettot ökade till 4691 miljoner kronor, från 4074 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11405 miljoner kronor, jämfört med 11136 miljoner kronor motsvarande period året före.

Rörelsekostnaderna steg till 5473 miljoner kronor, från 5332 miljoner kronor. Resultatet före kreditförluster ökade till 5933 miljoner kronor, från 5804 miljoner kronor.

Källor: Reuters, SEB

ANNONS