Stampen Media växer.
Stampen Media växer. Bild: Langhjelm

Stampen Media tar över Alingsås Tidning

Stampen Media tar över Alingsås Tidning och Lerums Tidning. Däremot läggs Härryda-Posten/Partille Tidning ner vilket totalt sett innebär att jobb försvinner i WM-koncernen.

ANNONS

Samtidigt som affären sker gör det västsvenska tidningshuset en överenskommelse med Gota Media och köper Alingsåskuriren och 50 procent av Ortstidningar i väst.

Med den andra storaffären tecknar Gota Media och Stampen Media ett intentionsavtal vilket innebär att Stampen Media köper 50 procent av aktierna av Ortstidningar i Väst och blir därmed ensam ägare. Ortstidningar i Väst består av Kungälvs-Posten, Mölndals-Posten, Lokaltidningen STO, Kungsbacka-Posten samt ST-Tidningen.

100 miljoner kronor

Stampen Media köper också hela Alingsåskuriren av Gota Media.

LÄS MER:Alingsås Tidning begärs i konkurs

LÄS MER:Alingsås behöver en lokal tidning

Det innebär att Stampen-koncernen får cirka 30 000 ytterligare prenumeranter och ökar den årliga omsättningen med drygt 100 miljoner kronor.

– Vi säkerställer härmed den lokala kvalitetsjournalistiken i Alingsås med omnejd. Att vi samtidigt har skrivit ett intentionsavtal med Gota Media avseende förvärv av deras aktier i OTV och Alingsåskuriren är vi också mycket glada över, säger Johan Hansson, vd för Stampen Media.

ANNONS

Efter en lång, tung och oviss tid på Alingsås Tidning rådde viss lättnad efter torsdagens besked – på dagen en vecka efter att konkursförvaltaren kom till tidningen.

– Det känns bra att Stampen tror på verksamheten och vill satsa – det är den nystart vi behöver efter alla motigheter, säger Marcus Löfström, ordförande i den lokala journalistklubben.

Tjänster försvinner

Samtidigt finns smolk i glädjebägaren.

Härryda-Posten/Partille Tidning – som liksom Lerums Tidning är en gratistidning som ges ut en dag i veckan – ses inte som tillräckligt lönsam och kommer inte att ges ut mer.

Johan Hansson säger att alla i den konkursdrabbade WM-koncernen inte kommer att erbjudas anställning.

– Det är förstås ett tungt besked. Hur många det handlar om och hur den fördelningen görs är för tidigt att uttala sig om, säger Johan Hansson.

"Känns tungt i hjärtat"

Marcus Löfström beklagar beskedet.

– Det känns förstås tungt i hjärtat – alla i koncernen har slitit väldigt hårt för tidningarnas överlevnad. Nästa steg är en diskussion om hur detta ska ske, säger han.

På lördag kommer Alingsås Tidning ut digitalt och enligt Johan Hansson är målet att den tryckta tidningen ska ges ut så fort som möjligt.

– Förhoppningsvis redan nästa vecka, säger han.

Med förvärven stärker Stampen Media sin ställning som västkustens ledande nyhetsmediakoncern med närmare 250 journalister och över 230 000 prenumeranter digitalt och i papper.

ANNONS

Hallandspostens och Hallands Nyheters publisher, Viveka Hedbjörk, blir tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning och Lerums Tidning, tills det att en permanent lösning är på plats. Stampen Media behåller redaktionerna i Alingsås, Vårgårda och Lerum.

På frågan om hur mycket Stampen fick betala för köpen svarar vd:n Johan Hansson.

– Det är inget jag kan kommentera – men min uppfattning är att inblandade parter är nöjda med affären, säger han.

Unik kompetens

Boine Gepertz, koncernchef för Gota Media, säger så här om affären:

– Inom OTV finns en unik kompetens att driva och utveckla fådagarstidningar på ett mycket framgångsrikt sätt. I Alingsås har Kuriren en ovanligt stark position för att vara en gratistidning och våra medarbetare gör ett bra arbete som uppskattas av läsare och annonsörer. Nu vill vi medverka till att alla dessa tidningar hamnar i en gemensam struktur med Stampen Media som ägare.

ANNONS