Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nordby köpcentrum i Strömstad har varit närmast tomt sedan Norge stängde sina gränser. Bilden är från slutet av mars. Bild: Vidar Ruud

Stängd gräns – då jublar norska handlare

På den svenska sidan gränsen står en miljardindustri stilla på grund av coronapandemin. I Norge måste handlarna i stället ta in extrapersonal, rapporterar SVT Värmland i samarbete med norska NRK.

Bland annat har Vinmonopolet – motsvarigheten till Systembolaget – i Kongsvinger tredubblat försäljningen tack vare att gränsen mot Sverige stängts.

– Det är helt surrealistiskt. Det är som julhandeln flera gånger om, och det kom över en natt. Direkt när gränsen stängdes, säger butikschefen Monica Sörpeböl.

Samtidigt har många svenska butiker i gränstrakterna tappat över 90 procent av sina kunder.

– Det är som en ökenstad, helt övergivet, berättade Kaj Hänninen, vd för Hypermat i Charlottenberg, för TT i slutet av mars.

Enligt Ole-Christian Hallerud, vice koncernchef för Thon-gruppen som äger köpcentren i Charlottenberg, Töcksfors och Strömstad, kan coronakrisen få konsekvenser för gränshandeln även på sikt.

– Det kommer att få långsiktiga konsekvenser för hur vi ser på våra investeringar i framtiden, säger han till SVT och NRK.