Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telias vd Johan Dennelind. Arkivbild.

Sparpaket drabbar hundratals hos Telia

Telia ska spara för att få fart på lönsamheten – framför allt i Sverige som är den marknad där bolaget nu har störst problem. Totalt 650 personer i den svenska verksamheten får lämna bolaget.

- Kunderna kräver mer och vi ger dem mer. Men om man ger mer utan att ta ner kostnaderna går det inte ihop, säger vd Johan Dennelind.

Sverige, som är Telias största marknad, går sämst. Här ska kostnaderna skäras med 5 procent under andra halvåret, jämfört med motsvarande period i fjol. Och bolaget räknar med ytterligare besparingar nästa år.

- Tyvärr blir det så. Det är något vi får lära oss att leva med, att vi får anpassa kostnadsbasen efter den verklighet vi har och den takt vi förmår ställa om verksamheten i, säger Johan Dennelind.

Unionen: En sorg

Fackklubbarna är kallade till förhandlingar med start i mitten av augusti.

- Det är alltid en sorg för dem som lämnar företaget, men också en sorg för dem som blir kvar. De mister både kollegor och får mer att göra på redan anstränga positioner, säger Agneta Ahlström, fackordförande för Unionen.

- Självklart reagerar man med oro, säger hon.

Totalt räknar Telia med att 850 personer får lämna bolaget, varav 650 i Sverige. Av dessa är hälften anställda och hälften konsulter.

Trögt för fiberinstallationer

Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, tycker att Telias åtgärd är förståelig med tanke på utvecklingen på den svenska marknaden.

- Det är ganska rejäla personalneddragningar måste man säga. I Sverige handlar det om 8 procent av arbetsstyrkan, säger Heath.

Resultatet för andra kvartalet var sämre än analytikerna hade väntat sig, och aktiekursen backade kraftigt efter rapporten.

Johan Dennelind tycker att kvartalet består av en blandad kompott.

- Det är framför allt Sverige som är negativt. Det övriga ser rätt bra ut, men i och med att Sverige ser tyngre ut i kvartalet så slår det igenom på gruppnivå.

Utöver kostnadsnivån pekar han på förseningar i fiberinstallationer. Det slår mest, enligt vd:n. När det gäller Sverige pågår en stor omställning av verksamheten och gamla produkter och tjänster byts ut mot nya.

Eurasien rullar vidare

Bolaget varnade redan i förra veckan för miljardnedskrivningar främst relaterade till verksamheten i Uzbekistan. Enligt Dennelind gör Telia framsteg i processen att lämna Eurasien.

- Vi har ett antal intressenter. Därför kan vi lugnt säga att vi känner oss trygga på att vi gör goda framsteg.

Dennelind ser trots allt mycket som går bra och Telia står fast vid sin prognos för helåret.

- Norge står ut som en väldigt stark marknad och Finland har en rejäl förbättring, säger han.