Översvämmade vägar och nedfallna träd

Besvärligt väder ställer till det på flera håll i Bohuslän. I Sotenäs föll ett träd över vägen under lördagsmorgonen och i Munkedal, Sotenäs och Tanum har vägar svämmats över. Under söndagen larmades räddningstjänsten återigen till Tanum – vattenfyllda källare behövde tömmas.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På söndagseftermiddagen larmades räddningstjänst till ett villaområde i Tanum, norr om Grebbestad. En byggnad hade fått in vatten i källaren och fyra enheter skickades för att pumpa ur. Det är en i raden av händelser där nederbörden ställt till det under helgen.

Ett nedfallet träd skapade under lördagsmorgonen problem i trafiken på väg 870 mellan Brådal och Arslätt. Enligt SOS Alarm larmades räddningstjänsten ut till platsen för att assistera trafikanterna och efter drygt en timmes arbete var trädet undanröjt.

Även Munkedals kommun hade problem på sina vägar. Översvämningar störde trafiken på väg 892 mellan Åseby och Täcklebo vilket påverkar bägge riktningar.

ANNONS

Ihållande regn har även fått räddningstjänsten att rycka ut på flera håll i Bohuslän. Under lördagsmorgonen har larm i både Tanum, Sotenäs, Orust och Lysekils kommuner ringts in efter vattenskador i olika byggnader.

– Vi är på plats i Lysekil. Där gäller det en villa som haft dålig dränering och fått en översvämmad källare där vi pumpar ut vatten just nu, säger Peter Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten under lördagen.

Flera vägar översvämmade

Strax efter klockan 09.00 meddelade Trafikverket att även väg 914 mellan St Anrås och Orrekläpp i Tanums kommun hade svämmats över.

Även väg 163 i Sotenäs mellan Sjöröd och Kville kyrka, vilket påverkade båda riktningar. Likaså väg 900 mellan Runden och Brådal.

Enligt Trafikverket har personal skickats ut till de översvämmade vägarna på flera olika håll i Bohuslän.

– Vi har skickat ut personal till bland annat väg 163 och 900 vid Brådalen. Skyltar kommer att sättas upp och vägarna kommer att undersökas, säger Marie Eriksson, vägtrafikledare på Trafikverket under förmiddagen.

Vid 11-tiden stängdes väg 174 av efter stora vattensamlingar i höjd med Ävja.

Framåt lunchtid på lördagen tog SOS Alarm fortsatt emot larm om översvämningar och vattenskador. Bland annat var Räddningstjänsten i Strömstad ute med en enhet och pumpade vatten ur en vattenfylld källare och i Hamburgsund hotade vattenståndet i en bäck att översvämma ett intilliggande hus. Där var Räddningstjänsten på plats med två enheter, meddelade SOS Alarm. På Orust var två enheter vid lunchtid på Ellös för att hjälpa till med vattenskador på två olika adresser.

ANNONS

LÄS MER:Flera översvämmade vägar i Bohuslän efter regnovädret

Begränsade resurser

Enligt Peter Gustafsson, inre befäl på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, har Räddningstjänsten begränsade resurser att sätta in vid vattenskadade källare.

– Räddningstjänsten är dimensionerat för den akuta hanteringen. Det handlar om att beta av hus för hus och prioritera det som är samhällsviktigt.

Han råder därför fastighetsägare att tänka förebyggande.

– Vet man om att man kan ha problem med vatten i källaren så ska man inte förvara värdefulla saker där. Dessutom kan man skaffa en egen pump för att hantera det mest akuta läget. Och såklart att hålla ordning på dränering och brunnar så de inte täpps igen, säger Peter Gustafsson

Fler skurar väntas dra in

Enligt SMHI är det ett ihållande regn som är boven i dramat. Under lördagskvällen väntades regnvädret upphöra – tillfälligt.

– Ytterligare ett regnområde väntas in västerifrån tidigt på söndagsmorgonen. Det rör sig om 20–30 millimeter under dygnet, med lokala variationer. Sedan drar det undan och under måndagen kan det passera någon enstaka regnskur, berättade Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Tågtrafiken ställs in

Trafikverket meddelade strax efter lunch att tågtrafiken i norra Bohuslän ställts in. Det är översvämningar mellan Munkedal och Strömstad som ligger bakom stoppet och trafiken kommer inte att rulla igen fören på måndag klockan 12.00.

Vid klockan 15.00 på lördagen hade SOS Alarm tagit emot tretton stycken larm om olika översvämningar hos privatpersoner runt om i Bohuslän.

ANNONS
ANNONS