Flera tusen utan ström efter elavbrott i Sotenäs

Under onsdagskvällen uppstod ett större strömavbrott i Sotenäs som fortsatte under en lång natt med många minusgrader. Som mest var drygt 11 000 elkunder drabbade och efter flera framflyttade prognoser med löften om när strömmen skulle vara åter var strömmen åter hos samtliga först vid 13.30-tiden på torsdagen.
– Nu har alla drabbade ström igen, säger elbolaget Ellevios presschef Jesper Liveröd.

ANNONS

– Det är ingen som har skadats eller dött, sade Sotenäs kommunikationsansvarige Sara Hellman till Bohusläningen vid niotiden på torsdagsmorgonen, efter en dramatisk natt då tusentals kommuninvånare varit utan el mitt under den långvariga köldknäppen i Bohuslän.

Kommunens omsorgsförvaltning var i stabsläge under natten för att försöka säkerställa att ingen råkade illa ut till följd av strömavbrottet.

Som mest 11 220 elkunder drabbades runtom i Sotenäs under onsdagskvällen och natten.

Två av dem var bröderna Alexander och Joakim Lundin.

– Man fick ju göra morgonkaffet på stormkök och tända en eld i spisen, och det är två år sedan sist. Man var lite ringrostig, säger Joakim Lundin.

ANNONS

— Ja, vi har ju sänkt 3 grader nu när man ska spara ström, så vi tänder elden varje morgon och kväll. Men hos svärföräldrarna var det 13 grader kallt. Det var kallt, säger Alexander Lundin.

Många Sotenäsbor drabbade

En annan drabbad Kungshamnsbo var Christian Palmblad.

– Jag vaknade klockan 4 på morgonen och det var iskallt i lägenheten. När jag tittade ut var det mörkt över hela Smögen och Kungshamn. Det första jag tänkte var ”har ryssen invaderat?”

— Jag har ingen tillgång till dator och hade ingen surf på telefonen, så jag visste inte vad som hade hänt.

— Men jag fick iväg ett sms till mamma i Uddevalla och undrade om de hade ström där. Det hade de ju och det var lugnande.

Vattenfall: Störning på regionnätet

Det drabbade elnätet ägs inte av Ellevio, utan av Vattenfall. Men det är Ellevios kunder som drabbas.

– Det är en störning på regionnätet som i nästa steg påverkar Ellevios kunder. Vi har personal på väg till platsen för att undersöka och reparera felet så fort det bara går, berättade Magnus Kryssare på Vattenfalls pressjour vid 23-tiden på onsdagskvällen

Skolor kraftigt påverkade

Föräldrar hörde tidigt av sig till Bohusläningen om att Bovallstrands skola hölls stängd på torsdagsmorgonen. Senare bekräftade Ulf Blomquist, chef för utbildningsförvaltningen i Sotenäs, att både förskolan och skolan i Bovallstrand med sammanlagt 67 elever var strömlösa och stängda.

ANNONS

Även Hunnebostrands skola, med 183 elever, var strömlös under morgonen

Enligt Ulf Blomquist skulle elever utan möjlighet att vara hemma transporteras till Kungshamn om strömmen inte var tillbaka klockan 10.

Förskoleelever i samma sits skulle transporteras till Hunnebostrands förskola, enligt Ulf Blomquist.

Vid halv elva-tiden på förmiddagen hade skolan i Hunnebostrand dock fått tillbaka strömmen.

– Vi öppnar upp i Hunnebo och ska se om vi även kan öppna upp i Bovall under dagen, säger Ulf Blomquist.

Att skolan i Hunnebostrand kan ta emot elever gör det hela enklare, menar han vidare. Därmed kan eleverna i Bovallstrand transporteras dit om elavbrottet varar ännu längre, och inte till Kungshamn som var den första planen.

Vid halv tolv-tiden kom uppgifter från föräldrar om att även Bovallstrands skola återfått strömmen.

Prognosen förändrades

Orsaken till avbrottet uppgavs från början vara en mindre brand i en transformator i Tossene, och en första bedömning var att felet skulle vara åtgärdat inom några timmar. Men problemen var mycket mer omfattande än vad man först trodde, och ett brott på en luftledning tillkom och försvårade läget ytterligare.

Enligt Carina Netterlind, pressekreterare vid Vattenfall eldistribution, skedde brottet på luftledningen också i Tossene i närheten av branden, men det är oklart om händelserna hänger ihop eller om det rörde sig om en olycklig slump.

ANNONS

– Det var en frånskiljare i en nätstation som brann, och så blev det därtill ett ledningsbrott på en luftledning.

– Det behöver utredas om det hänger ihop, men först av allt är högsta prioritet att kunderna ska återfå strömmen. Personal är på plats och försöker koppla förbi den trasiga delen och jobbar så intensivt de kan, säger hon.

Det bistra vädret försvårade inte bara läget för de strömlösa Sotenäsborna under natten, utan också processen med att återställa elförsörjningen.

– Det blir tekniskt mer komplext på grund av kylan och den därmed ökade belastningen, för att undvika nya ledningsbrott, säger Carina Netterlind.

Det var en mycket kall natt i Sotenäs, och enligt SMHI var den generella utetemperaturen i kommunen vid klockan sju på torsdagsmorgonen minus elva grader.

Vid 01-tiden larmades SOS om att hemtjänsten på Båtsmansgatan behövde stöttning från räddningstjänsten.

– Vi är och hjälper en vårdtagare som hade problem med strömmen. Vi försöker hjälpa till med att producera el, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Hjälper ni till något mer i området?

– Inte mer än detta i nuläget. Vi stöttar de instanser vi kan men just nu har vi inte fått någon mer förfrågan, säger Mathias Kapocs.

ANNONS

Abrahamsson (M) nattjobbade

Tidningen hade kontakt med kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M) under natten.

”Jag har kontakt med jourhavande på räddningstjänsten som även kontaktat ledningscentralen i Göteborg om resurser behövs för mer omfattande understöd. Sotenäs räddningstjänst har hjälpt hemtjänsten med mindre larm”, skrev han i ett sms.

”Vi följer läget och är beredda att göra insatser om behov uppstår bland brukare eller andra behövande”, skriver han.

Strax innan klockan tre på natten meddelade Mats Abrahamsson att kommunen kommer att ha ett stabsmöte för att se vilka åtgärder som behöver vidtas. Eventuellt kan det röra sig om evakuering av vårdtagare. Efter stabsmötet ringde Mats Abrahamsson upp.

– Jag har pratat med omsorgschefen och de har koll på läget. De håller på att inventerar vilka inom vården som är i riskzonen. De personalförstärker på de avdelningar där man behöver hjälp. Om strömmen kommer igång vid klockan sju då räknar man att det ska flyta på hyggligt, säger Mats Abrahamsson.

Och om det inte gör det?

– Om det drar ut på tiden kommer det få påverkan på skolan och annan verksamhet. Man jobbar förberedande undan för undan. Jag ska nu diskutera läget med räddningschefen. Vi får hela tiden göra avvägningar.

Strax innan klockan sex på morgonen hade flertalet hushåll börjat få strömmen tillbaka. Men fortfarande var nästan 4 000 drabbade.

ANNONS

Även störningar i telefonnätet

En timma senare var fortsatt 2 810 kunder utan ström i Sotenäs enligt Ellevio. Den nya prognosen då var att strömmen skulle vara åter för alla drabbade i Sotenäs först klockan tio på förmiddagen, uppgav Magnus Kryssare vid Vattenfall.

– Prognosen nu är att det ska vara löst klockan 10, så det är status.

Enligt läsare som hör av sig till Bohusläningen har det även varit störningar i mobilnätet under nattens strömavbrott.

Kommunens kommunikationsansvariga Sara Hellman att man även haft svårt att nå varandra på mobilen inom kommunen under natten och morgonen.

– Mobilnätet är operatörernas ansvar, men det finns ett tydligt regelverk, säger Petter Öhrn, kommunikationsansvarig på Post- och telestyrelsen, PTS.

PTS är den myndighet som övervakar området elektronisk kommunikation i Sverige.

Reglerna säger att det ska finnas reservkraft som drar igång mobilnätet igen inom en timme inom tätort och fyra timmar utanför tätort.

Har du något råd till mobilanvändarna?

– Ett tips är att man inte ska lägga alla ägg i samma korg, alltså att man i familjen ska ha abonnemang från olika leverantörer, säger Petter Öhrn.

Munkedal erbjöd hjälp

Strax innan åtta talade Bohusläningen åter med Mats Abrahamsson i telefon:

– Det pågår stabsmöten nu och fortsatt under morgonen. Munkedal har hört av sig och erbjudit hjälp till oss, säger han.

ANNONS

Vad för hjälp?

– Personalmässigt, det pågår inventeringar där och vi omgrupperar själva också. Det mesta känns som vi har kontroll på. Rätt mycket folk har varit inne här inatt och jobbat för att få igång reservkraft. Den fungerar, och brukares larm ska fungera.

– Om det bara kommer igång nu enligt prognosen snart så ska detta gå bra, säger Mats Abrahamsson fortsatt.

Kommunens elsparuppmaning: ”Stäng gärna av maskiner”

Vid 8:30 på morgonen uppmanade kommunen även Sotenäsbor med strömmen i behåll att hjälpa till i arbetet med att återfå elen till alla – genom att hålla nere sin egna elförbrukning där det är möjligt.

”Eftersom det är så kallt är elnätet hårt belastat. Det är därför viktigt att vi kan få hjälp att hålla nere belastningen i samband med att vi kopplar tillbaka strömmen. Stäng gärna av maskiner [...] och koppla istället tillbaka det stegvis när elen är tillbaka”, skriver kommunen på Facebook.

Felet beskrevs som komplext och Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, utvecklar:

– Orsaken var två olika fel i Vattenfalls regionala nät som matar ström till Sotenäs, en ledning som gick sönder samtidigt som en frånskiljare havererade vilket orsakade en mindre brand. Det gjorde det väldigt komplicerat.

– Vi har jobbat hela natten men det har försvårats på grund av den stränga kylan med risk för överbelastningar i nätet. Vi har nu under förmiddagen fått koppla tillbaka elen successivt, försiktigt för att det inte ska skapas nya fel, fortsätter han.

ANNONS

Behöver inte vara oroliga för natten

Vid tiotiden flyttades prognosen för när alla abonnenter åter skulle ha ström fram i ytterligare två timmar till klockan 12. Då var 1 874 elkunder fortfarande strömlösa.

Kvart i tolv var siffran nere på 1 418 kunder.

– I princip är vi just nu på väg att spänningssätta de sista 1 500 kunderna, säger Jesper Liveröd en halvtimma senare.

Det visade sig dock alltså att det skulle dröja till 15-tiden innan strömmen var återställd hos de som drabbats av det långdragna avbrottet. Vid 16-tiden var fortfarande cirka 100 elkunder drabbade i Kungshamn och Bovallstrand. Jesper Liveröd berättar att strömmen tillfälligt kan försvinna i mindre omfattning under eftermiddagen och kvällen.

– Det är lite rester och det löser ut på en del ställen tyvärr. Men vi har hunnit lösa dem ganska snabbt i alla fall.

På det stora hela verkar dock bekymren vara över och elnätet bedöms hålla en stabil nivå igen. Jesper Liveröd säger att Sotenäsborna inte behöver vara oroliga för att strömmen ska försvinna i natt igen.

– Jag tror att man kan vara trygg faktiskt. Det fel som orsakade 11 000 strömbortfall, det ska vara fixat. Men jag kan inte garantera att det uppstår ett annat Strömavbrott för det gör det ibland och det går inte riktigt att förutse.

ANNONS
ANNONS