Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snusfabrikörerna Peter Soergel och Peder Ölander fotograferade utanför förvaltningsrätten i Stockholm. Arkivbild.

Snusföretag slipper betala 100 miljoner i skatt

Prillan Concept i Borås som säljer gör-det-själv-snus vann i förvaltningsrätten mot Tullverket. Bolaget slipper betala 100 miljoner i tobaksskatt.

Förvaltningsrätten har haft att ta ställning till om en viss typ av importerad tobak ska beskattas eller inte. Det handlar om tobak för gör-det-själv-snus som säljs under benämningen råtobak. Egentligen handlar det om tobaksavfall. Tvisten handlar om tobaken också kan rökas.

Skillnaden är stor. Röktobaksskatten ligger på 1 852 kronor kilot. För Prillan Concept innebär det ett skattekrav på omkring 100 miljoner kronor för redan importerad tobak. Det är det kravet som processen i förvaltningsrätten handlat om. Skatten gör importen ekonomiskt meningslös och hotar hela företaget.

Upphäver Tullverkets beslut

Rätten menar att Tullverket inte kunnat visa att tobaken uppfyller de krav som ställs för att klassas som röktobak. Förvaltningsrätten säger därför i sin dom att tobaksavfall inte ska beläggas med tobaksskatt och upphäver Tullverkets beslut.

- Konkurshotet är avvärjt. Nu är det lugnt ett tag, säger Peder Ölander.

Ändå handlar målet bara om en del av processen kring tobaksskatten på gör-det-själv-snuset.

- Skatteverket har samma krav på oss som bygger på samma grund som Tullverket. Och de kräver 286 miljoner kronor. Men nu har vi den här domen att hänvisa till, säger Peder Ölander lättad.

- Domen gör oss starkare. Det är ett stort steg på vägen.

Kan överklagas

Tullverket påpekar att det är deras roll att ta in tull, skatter och avgifter. Och i det uppdraget har verket gjort sin tolkning av lagen.

- Det visar sig nu att förvaltningsrätten inte delar vår tolkning av lagstiftningen. Vi kommer att läsa igenom domen i lugn och ro och ta ställning till om vi ska överklaga domen, säger Åsa Gunnarsson, presskommunikatör på Tullverket.