På söndag är det åter dags för sommartid. Men EU-parlamentet har nu röstat för att det om några år ska vara slut på omställningarna.
På söndag är det åter dags för sommartid. Men EU-parlamentet har nu röstat för att det om några år ska vara slut på omställningarna. Bild: Yvonne Persson

Snart är det slut på omställningarna

På söndagen var det åter dags för sommartid. Men EU-parlamentet har nu röstat för att det om några år ska vara slut på omställningarna.

ANNONS
|

På söndagen klockan två på natten skulle klockan ställas fram en timme – dags för sommartid. Men nu har EU-parlamentet med 410 röster mot 192, beslutat att slopa omställningarna, tidigast år 2021. Redan nästa vår hoppas parlamentet att medlemsländerna ska ha bestämt sig om vilken tid de vill följa.

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten.

Tanken är att alla länder nu får bestämma sig för vilken tid man vill följa – antingen normaltid eller sommartid eller rentav någon annan tid. Poängen är att det inte längre ska bli några tidsomställningar varje vår och höst. Frågan måste samordnas ordentligt, så att inte EU drabbas av ett lapptäcke med tidsskillnader mellan länder som i dag har samma tid.

ANNONS

EU vill att medlemsländerna senast i april 2020 ska ha bestämt sig.

ANNONS