Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullverket. Den svenska tullmyndigheten har deltagit i samverkan med andra europeiska tull- och polismyndigheter för att slå ut det polska smugglarnätverket. Även den norska tullmyndigheten Tolletaten har varit med. Arkivbild. Bild: Jenny Johansson
Tullverket. Den svenska tullmyndigheten har deltagit i samverkan med andra europeiska tull- och polismyndigheter för att slå ut det polska smugglarnätverket. Även den norska tullmyndigheten Tolletaten har varit med. Arkivbild. Bild: Jenny Johansson

Smugglarnätverk har slagits ut

Ett stort smugglarnätverk med bas i Polen har slagits ut med hjälp av samverkan mellan flera europeiska tull- och polismyndigheter. 13 personer har delgivits misstanke om grov eller synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det är Europol som har lett samverkan mellan de europeiska tull- och polismyndigheterna i Sverige, Polen, Norge och Nederländerna under tre års tid.

Tillsammans har myndigheterna kunnat kartlägga ett smugglarnätverk bestående av personer hemmahörande i Polen, som under 2013-2017 tros ha smugglat fyra ton narkotika från Spanien och Italien till Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Lettland, Polen, Nederländerna och Storbritannien, uppger Tullverket i ett pressmeddelande.

Det var efter uppseendeväckande tillslag mot en polskregistrerad dragbil med trailer från en färja mellan Polen och Sverige som tullpersonal i Karlskrona kunde avslöja en hemlig last med 355 kg cannabisharts. Under utredningen kunde narkotikatillslaget kopplas samman till två norska beslag (390 kg cannabisharts), ett polsk beslag (50 gram cannabisharts) och Nederländerna (50 kg kokain), något som intensifierade samverkan.

Fler personer än kurirer inför rätta

De involverade europeiska åklagarmyndigheterna har gett den polska Riksåklagarenheten för grov organiserad brottslighet i Gdansk uppgiften att ta sig an smugglarnätverket.

– Det är stora och bra beslag som gjorts i flera länder, men utan samverkan hade de kanske bara resulterat i att kurirerna dömts. Nu har vi i stället kunnat medverkat till att ett helt nätverk slagits ut, vilket är något som vi på Tullverket har som yttersta mål för vår brottsbekämpning, säger Dan Nilsson, utredare vid tullkriminalen i Karlshamn, i pressmeddelandet.

Förundersökningen mot personer involverade i nätverket pågår, men hittills har den polska polisen för organiserad brottslighet (CBSP) i Gdansk kunnat delge 13 personer för misstanke om grov eller synnerligen grov narkotikasmuggling.