Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När bilen stoppades vid tullkontrollen i Svinesund körde familjen iväg, men körde in i mitträcket och bilen välte. Nu döms mannen till fängelse för smuggling (Arkivbild). Bild: Curt Warås
När bilen stoppades vid tullkontrollen i Svinesund körde familjen iväg, men körde in i mitträcket och bilen välte. Nu döms mannen till fängelse för smuggling (Arkivbild). Bild: Curt Warås

Smugglade heroin i juicekartonger - stack från kontrollen

Familjen försökte fly från tullkontrollen vid Svinesund, och välte då med bilen. Nu döms mannen till flera års fängelse för narkotikasmuggling.

Det var vid en rutinkontroll vid Svinesunds tullstation, på väg in i Norge, som familjen blev stoppad i sin bil. Det skriver Halden Arbeiderblad. I bilen fanns en man i 40-årsåldern med sin 16-årige son, samt mannens flickvän som är i 30-årsåldern. Familjen är bosatt i Malmö.

På tullarnas frågor svarade kvinnan att de skulle till en vän i Oslo. När tullinspektören öppnade bagageutrymmet såg han några butikskassar. Han fattade misstankar och bad kvinnan, som körde bilen, att köra in till garaget för en utvidgad kontroll.

På väg mot garaget svängde hon dock av, trampade på gasen och stack iväg från tullområdet och bort längs motorvägen in i Norge. Vid avfarten till Svinesundsparken körde bilen in i mitträcket och välte.

Polis hade tillkallats och de hjälpte tullen att få bilen på rätt köl. Paret greps och bilen togs med in på kontroll. Man hittade då över 2,5 kilo heroin, som gömts i juicekartonger. Man tog också blodprover på kvinnan som kört bilen, och provet visade att hon hade kokain i blodet.

I polisförhör har kvinnan hävdat att det var mannen som ropade åt henne att sticka från tullkontrollen, och att han skulle ha greppat ratten för att få henne att svänga av. Han hade också, enligt kvinnan, tvingat henne att köra så fort därifrån att hon tappat kontrollen över bilen.

Både kvinnan och mannen hävdar att de inte visste att det fanns narkotika i bilen. Mannen förklarar att han stod i skuld till serbiska kriminella, och att han var på väg med ett pengabelopp som han anger till mellan en och två miljoner norska kronor.

Nu har paret fått sin dom, rapporterar Halden Arbeiderblad. Tingsrätten i Halden friar kvinnan vad gäller narkotikasmugglingen, men fann det bevisat bortom rimligt tvivel att mannen måste ha känt till vad som fanns i lasten.

Mannen döms till sex och ett halvt års fängelse för narkotikasmuggling. Han är tidigare dömd i Sverige till fängelse, för att bland annat ha förvarat en betydlig mängd heroin i sitt hem.

Polisen och tullen har även funnit att mannen gjort flera korta turer till Norge under den senaste tiden. På frågan om dessa turer svarade mannen att de inte hade med saken att göra. Rätten tolkar det dock som att mannen vid upprepade tillfällen smugglat narkotika.

Kvinnan trodde däremot att det handlade om transport av pengar. SMS mellan de två åtalade bekräftar detta. Hon döms dock för rattfylleri, fortkörning och att ha flytt från tullkontroll, till 30 dagars fängelse och 10 000 kronor i böter.