Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mannen försökte smuggla narkotika över gamla Svinesundsbron in i Norge. Bild: Curt Warås

Smugglade över 26 kilo cannabis – nu döms mannen till fängelse

En 45-årig man döms till fängelse i 3,5 år efter att ha försökt smuggla stora mängder narkotika in i Norge via Svinesund. Det rapporterar Halden Arbeiderblad.

Det var i april i år som mannen körde över gränsövergången vid gamla Svinesundsbron. Efter att ha stoppats i tullen berättade han att han skulle till Oslo för att träffa en vän i Degernes. Han kunde dock inte ge några närmare upplysningar, så tullinspektörerna undersökte hans fordon närmare. Det rapporterar Halden Arbeiderblad.

En narkotikahund markerade då för narkotika, och bilen skannades. Man såg att bilens dieselmätare visade halv tank, men skannern visade däremot att tanken var full. Man upptäckte då att det fanns något gömt i tanken.

Efter att ha skruvat loss dieseltanken visade det sig att det var paket med narkotika som gömts där. Totalt 161 paket med en sammanlagd vikt på över 26 kilo. Totalt handlade det om 3,3 kilo cannabis och 22,8 kilo cannabisharts.

Mannen förklarade att han var i en svår ekonomisk situation och att han hade fått ett erbjudande om att köra bilen från Spanien till Norge för 3 500 euro. När han frågade vad bilen innehöll, fick han besked om att "det är bättre att du inte vet". Mannen påstår att han undersökt bilen efter att ha gått med på uppdraget, men inte funnit något märkligt.

Han misstänkte dock att det var något konstigt med dieseltanken då den inte gick att fylla helt.

Det berättar Halden Arbeiderblad.

Tingsrätten tror inte på mannens historia – som dessutom ändrats på detaljnivå ett flertal gånger under förhör. Rätten menar att mannen måste ha varit klar över att han förde narkotika med sig.

Mannen döms av Halden tingsrätt till 3,5 års fängelse. Han får också sin mobiltelefon och smuggelbilen beslagtagna.