Mannen odlade korn på arrenderad mark i Näsinge och förde den över norska gränsen utan att förtulla den (bilden föreställer inte den aktuella åkermarken).
Mannen odlade korn på arrenderad mark i Näsinge och förde den över norska gränsen utan att förtulla den (bilden föreställer inte den aktuella åkermarken). Bild: Elisabeth Alvenby

Smuggelbonde dömd till fängelse för bedrägeri

Halden-bonden som stått inför rätta för att ha smugglat stora mängder korn från Näsinge över norska gränsen, har dömts till två års fängelse. Han har totalt undgått närmare 4 miljoner i tullavgifter under flera års tid. Det var när mannen ansökte om ersättning för förlorad inkomst efter förra sommarens torka som polisen kom honom på spåren.

ANNONS
LocationHalden||

Det var i torsdags domen föll mot den bonde som har en gård i Haldens kommun, och även under nära fyra års tid arrenderat mark i Näsinge och odlat korn, som han fört över gränsen. Sammanlagt handlar det om 2 148 ton korn. Kornet han skördat och fört in i Norge har han sedan levererat till norska kvarnar, som om det vore producerat i hans norska verksamhet. Han har också transporterat 16 ton ärtor in i Norge utan att deklarera för dem.

Han har under den här tiden aldrig underrättat tullen eller betalt tullavgifter.

LÄS MER:Misstänkte smuggelbonden nekar till brott

Bonden stannade vid norska tullen den 28 september 2016, då han transporterade 16 000 kilo ärtor över gränsen – när han informerades om att tullsatsen var 9,29 kronor per kilo kom han överens med tullen om att returnera ärtorna till Sverige. Ändå gjorde han inte det, utan förde hela eller delar av lasten till sin gård i Halden. Knappt ett år senare stannade han vid tullen igen, och uppgav att han hade 20 000 kilo torkade ärtor i lasten. När den kontrollvägdes visade det sig att lasten vägde 33 475 kilo.

ANNONS

I samband med torkan sommaren 2018 ansökte bonden om ersättning för förlorad inkomst. Eftersom siffrorna beräknades utifrån vad bonden importerat och levererat till norska kvarnar tidigare startades en polisutredning.

Efter utredning har man konstaterat att mannen sammanlagt undgått 3 959 057 kronor i tullavgifter under åren.

Mannen åtalades då för grovt bedrägeri. Han förklarade sig oskyldig till anklagelsen. Inför rättegången i Halden tingsrätt yrkade åklagaren på två års fängelse och 500 000 kronor i böter.

Enligt Halden Arbeiderblad bad mannens försvarsadvokat om att bonden skulle dömas till samhällstjänst med hänsyn till hans verksamhet på gården.

Domaren gick helt på åklagarens linje och bonden döms till två års fängelse och 500 000 i böter. Halden Arbeiderblad har talat med den dömde bonden, som hävdar att domen kom som en stor överraskning.

– Det är en chock. Nu behöver jag lite betänketid för att fundera över en eventuell överklagan, säger han till den norska tidningen.

ANNONS