Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Testning för covid-19, genrebild. Arkivbild. Bild: Matilda Spetz
Testning för covid-19, genrebild. Arkivbild. Bild: Matilda Spetz

Smittutbrott i Moss efter bröllopsfest

De senaste två veckorna har 24 bekräftade fall av covid-19 konstaterats i Moss kommun i Norge, cirka åtta mil norr om Strömstad och sex mil söder om Oslo. Den stora smittkällan härleds till en bröllopsfest med närmare 100 gäster, rapporterar norska medier.

Från att ha varit så gott som en smittfri stad har Moss de senaste två veckorna fått 24 bekräftade fall av covid-19.

16 av de bekräftade coronafallen härleds till tre privata sammankomster som under onsdagen bekräftades vara kopplat till ett bröllop, uppger Moss avis.

Närmare 100 personer tros ha deltagit på bröllopsfesten i Sarpsborg som nu omtalas i så gott som hela Norge. Smittutbrottet härleds också till själva bröllopet och en sammankomst i anslutning till bröllopet, som bägge ska ha ägt rum i Oslo.

De andra smittfallen till det lokala utbrottet i Moss tros vara kopplade till två utlandsresor till så kallade "gröna" länder.

Inget liknande utbrott i grannkommunerna

Flera av gästerna på bröllopet ska vara bosatta i Sarpsborg, Råde, Fredrikstad och Oslo. Därför arbetar kommunerna febrilt med att kontakta bröllopsgästerna och testa närkontakter, alltså någon som haft tät kontakt med en person som bekräftats sjuk. Men än så länge har de andra kommunerna inte upplevt ett utbrott som i Moss.

Oslo kommun har nyss inlett arbetet och har fått en lista över samtliga gäster som bor i Oslo, och följer upp dessa. I Fredrikstad har 14 närkontakter blivit testade efter sammankomsterna och 13 av dem har testat negativt för covid-19. Från den sista inväntas fortfarande svar, enligt Fredrikstad Blad.

Inte heller i Råde har man meddelat om nya smittade och enligt Sarpsborg Arbeiderblad har man testat 17 sarpingar som deltog på festen. Nio av dem har testats negativ och kommunen väntar svar från resterande åtta coronatester.

Detektivarbete att spåra ”patient zero”

Kristian Kroghus, kommunöverläkare i Moss kommun, säger till Moss Avis att han ännu inte har en komplett lista över gästerna på bröllopet. Han beskriver det hela som ett detektivarbete. Bland annat har Dagbladet rapporterat om att polisen kopplats in eftersom man har haft problem att få tag på arrangören.

– Vi ringer alla namn vi har översikt över, och efterhand kommer vi få en komplett översikt över vem som har varit där, säger ändå en hoppfull Kristian Kroghus till Moss Avis.

Kommunöverläkaren säger till Verdens Gang att fokus nu ligger på att hitta de tre bröllopsgäster som räknas som "Patient Zero", det vill säga själva urkällan till smittan.

– När vi kartlägger personerna försöker vi gå så långt tillbaka i tiden att vi kommer att kunna hitta en smittkälla, säger Kristian Krogshus till VG.