Smittspridningen av corona ökar mest bland 70-plussare

Förra veckan ökade smittspridningen mest bland 70-plussare i Västra Götaland. Samtidigt sprids smittan nu snabbt på regionens äldreboenden. En ökad samhällsspridning ses som anledningen till att de äldsta, och mest riskutsatta, drabbas på nytt.
– Tyvärr är det så, som vi talade om även i somras, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS
|

Bättre rutiner på äldreboenden skulle skydda de mest utsatta vid en eventuell andra coronavåg. Samtidigt varnade biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall att ”likväl är det i en kedja alltid den svagaste länken som brister”.

Nu ökar smittspridningen snabbt på äldreboendena i Västra Götaland igen. Mellan vecka 45 och vecka 47 var smittan nästan tredubblad.

– Det är självklart väldigt olyckligt att det ökar på våra äldreboenden igen, med tanke på att det har gjorts väldigt mycket och görs väldigt mycket på våra äldreboenden. Jag tänker både på utbildning av personal, med skyddsutrustning och alltihop, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

LÄS MER:Ivo:s kritik: Brister i vården av äldre under pandemin

Äldre utanför boenden drabbas

Det är i den största riskgruppen, bland personer äldre än 70, som smittan ökade snabbast i regionen förra veckan. Då handlar det inte bara om personer på särskilda boenden.

– Jag tror tyvärr att det här är en effekt av att vi har en stor samhällsspridning. Då blir det så att också äldre drabbas. Det är inte bara äldre på äldreboenden, för många över 70 bor ju inte på äldreboenden.

Förra veckan rapporterades 122 fall från regionens äldreboenden, medan det totalt upptäcktes 376 fall bland personer äldre än 70. Det tyder på att det sker en betydande smittspridning även bland äldre utanför boenden.

– Vi behöver titta på det ordentligt. Vi har inte riktigt brutit ner, så jag har bara den generella statistiken än. Men det vi ser tydligt är att vi får en ökning av antalet nya fall på äldreboenden. Den ökningen har vi sett från vecka 44 egentligen.

LÄS MER:Nya rekordnivåer – här ökar smittan mest i Västra Götaland

”Kommer att få se fler dödsfall”

Att smittan ökar på äldreboenden syns också nationellt. Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, betonar att läget är allvarligt.

– Det är jätteviktigt att hålla i alla goda rutiner på boendena, ytterligare tänka igenom vad man kan göra mera, och att vi alla gör vad vi kan för att påverka smittspridningen i samhället förstås.

ANNONS

Exakt vad smittspridningen kommer att leda till i form av dödsfall är svårt att bedöma, menar hon, då dödsfall till större grad rapporteras i efterhand.

– Men vi vet att vi kommer att få se fler dödsfall utifrån hur smittläget ser ut på de särskilda boendena. Det vi kan hoppas är att vi slipper hamna i den extremt negativa utveckling som vi hade i våras.

Likt i våras är en stor del av höstens dödsfall i sjukdomen personer över 80 år.

– Det är de allra äldsta i vår befolkning som återigen drabbas av dödlighet, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell, vid Folkhälsomyndighetens presskonferens i torsdags.

LÄS MER:Misstänkt corona på äldreboenden i 93 kommuner

Mer testning ger fler fall

Smittotalen på äldreboendena är nu nästan lika höga som när det var som värst under våren. Men antalet bekräftade fall ger inte en helt korrekt bild, poängterar Thomas Wahlberg.

– Det provtas mycket mer nu på våra äldreboenden än vad det gjordes i våras, och vad det kunde göras i våras. Det smittspåras också genom att man har en helt annan möjlighet med provtagning, säger han och fortsätter:

– Det som är det viktiga nu är om vi hittar fall på äldreboenden, då gäller det att försöka begränsa ett utbrott. Har man väl fått in det måste man undvika att det sprids mellan brukare, som det kallas. Men i och med att det är mycket bland personal, och mycket i samhället, är det svårt.

ANNONS

LÄS MER:Andra vågen av corona kan nå toppen i mitten av december

LÄS MER:Efter kritiken mot äldrevården - tillgången till läkare måste bli större

LÄS MER:Tegnell: Så länge kommer restriktionerna ligga kvar

ANNONS