Smittan ökar i Norge – skärpta restriktioner väntas

Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig i snabb takt i Norge, där det högsta antalet covidpatienter hittills vårdas på sjukhus. I kväll klockan 20 väntas norska regeringen meddela nya restriktioner i ett försök att bromsa utvecklingen.

ANNONS
LocationNorge||

– Vi anser att vi är i en mycket allvarlig situation på grund av den mycket snabba ökningen av antal omikronfall i andra länder, och som vi också ser början på här i Norge, säger Camilla Stoltenberg vid Folkehelseinstituttet (FHI) vid en pressträff efter ett möte med bland annat hälsominister Ingvild Kjerkol.

Omikronvarianten mer än fördubblades mellan vecka 48 och 49 i Norge, visar siffror från FHI, som förutspår fortsatt ökad smittspridning. Det skriver TT.

LÄS MER:Rekordmånga med covid-19 på sjukhus i Norge

Statsminister Jonas Gahr Støre säger till nyhetsbyrån NTB att varianten ändrar spelreglerna och att kapaciteten i vården måste skyddas.

– Situationen är allvarlig. Smittspridningen är för hög. Och vi måste införa åtgärder för att begränsa den utvecklingen.

ANNONS

Han säger till NRK att restriktionerna kommer att påverka människors vardag. Det väntas komma besked om nya restriktioner klockan 20 i kväll, måndag, då regeringen har utlyst presskonferens.

Enligt en beräkningsmodell från FHI kan det om tre veckor förekomma mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen, med risk för mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag om inte smittspridningen bromsar avsevärt. Det skriver TT.

– Om vi inte har åtgärder som verkar snabbt kan vi hamna i den situationen inom några veckor, säger FHI:s generaldirektör Camilla Stoltenberg.

"Omikronvarianten är på väg att etablera sig i Norge och kommer snart att bli dominerande. Det kommer att öka smittspridningen avsevärt", skriver FHI i sin rapport.

LÄS MER:Norges kamp mot omikron: "Metern och munskyddet är tillbaka"

Förra veckan registrerades 660 personer smittade med omikronvarianten i Norge, mot 293 veckan innan. Sammanlagt har 958 fall av omikron rapporterats i landet.

I söndags var 331 covidpatienter inlagda på sjukhus, det högsta antalet hittills i Norge. Andelen personer som är smittade med deltavarianten och som behöver sjukhusbehandling är dock lägre än i fjol på grund av vaccinerna, säger biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad till nyhetsbyrån NTB.

Enligt honom är jullovet i och för sig en period med mindre smittorisk eftersom skolorna har stängt, men att många i stället samlas i hemmen för att fira jul.

ANNONS

– Vi uppmanar alla att vara säkra på att de är friska, säger han.

Sju procent av alla över 45 år i Norge är ovaccinerade för covid-19, men de utgör 40 procent av dem som vårdas för sjukdomen på norska sjukhus, enligt FHI.

ANNONS