Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I dag väntas kraftiga vindar svepa in över Göteborg och Bohuslän, och SMHI har gått med en Klass 1-varning.

SMHI varnar: "Mycket hårda vindar"

Kraftiga vindar väntas svepa in över Göteborgsområdet och Bohuslän under onsdagen. SMHI går nu ut med en klass 1-varning för "mycket hårda vindar". I Göteborg finns det även risk för åska. – Det kan bli rejält blåsigt, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Vindarna väntas svepa in via ett lågtryck som just nu befinner sig över Norge. Värst väntas det blåsa i Bohuslän och Göteborgsområdet.  

– Det som skapar alla vindar är tryckskillnader, som i sin tur skapas av ojämn fördelad uppvärmning över jordytan. Det är solen som driver vindarna och i det här fallet är det ett lågtryck som skapas över Norge och som sedan drar in över Sverige under onsdagen, säger Ian Engblom. 

SMHI har med anledning av det väntade ovädret gått ut med en Klass 1-varning för "Mycket hårda vindbyar" över Göteborg, Bohuslän och Västra Götalands län - vilket innebär att det finns risk för vindbyar på 21 meter per sekund eller mer. 

– Det kan innebära att lätta föremål kan flyga iväg eller att grenar och träd knäcks. Ska man upp och köra på en hög bro och har ett väldigt vindkänsligt fordon så kan det bli väldigt stor påverkan. Man får helt enkelt vara försiktig. Rasar träd kan det också påverka trafiken och skulle träd rasa över elledningar kan det även påverka elförsörjningen. Men det är svårt att veta exakt i förväg hur det kommer att slå, säger Ian Engblom. 

Han uppger att det också finns risk för åska i delar av Götaland och Svealand under onsdagskvällen. 

– Under kvällen skulle det kunna bli åska. Troligen slår det då över Sydsvenska höglandet och Bergslagen, men det kan även bli åska i Göteborg. Någon kraftigare åska lär det nog inte bli då det fortfarande är lite för kallt för det. 

De kraftiga vindarna väntas också medföra en del skurar.

– Det handlar inte om något sammanhängande nederbördsområde utan en del skurar från och till under dagen. Vi kan väl vänta oss temperaturer runt 5-8 grader i Göteborgsområdet och de västra delarna av Götaland. Framåt helgen kommer det in lite mildare luft, men det ser tyvärr inte ut att bli något större förändring när det gäller vårvärmen. I helgen kan det kanske bli runt tio grader - alltså ungefär så som vi har haft det ett tag nu, säger Ian Engblom.