Smäll i Halden - jordskalv på svensk sida vid gränsen

Natten till lördagen fick polisen i Östfold många samtal från oroliga invånare som vaknat av smällar och skakningar i området kring Halden och gränsen till Sverige. Huvudskalvet hade sitt epicentrum 15 kilometer norr om Ed och följdes av flera efterskalv.

ANNONS
|

De norska tidningarna VG och Halden Arbeiderblad rapporterar om att polisen i Östfold-området haft en intensiv morgon med många samtal om smällar och skakningar i området vid Halden.

Polisen kunde till en början inte bekräfta vad smällarna berodde på, men senare under lördagsmorgonen kunde forskaren Andreas Wüstefeld som arbetar med seismisk övervakning bekräfta för VG att det varit två jordskalv på den svenska sidan tidigt lördag morgon.

Runt området vid Ed, och sydöst om Halden ska jordskalven ha haft sitt center.

Klockan 04.27 kom ett förskalv som uppnådde en magnitud på 1,7 på Richterskalan. Nitton minuter senare, klockan 04.47, kom ett nytt skalv med magnitud 2,9.

ANNONS

Enligt Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala universitet inträffar skalv av denna skala ungefär en gång om året i Sverige.

– I närheten skakar hus ganska ordentligt. Det blir ljudeffekter som kan låta som en sprängning. Då känns det kanske ännu mer om det händer på natten och man inte lyckas sova sig igenom det, säger Björn Lund.

Ett större efterskalv med magnitud 2,4 inträffade sedan klockan 04.50. Sex minuter efter det skedde ett mindre efterskalv som mätte 0,7. Allt enligt Svenska nationella seismiska nätet, SNSN.

SNSN driver 68 seismiska stationer i Sverige, från Veberöd i Skåne i söder till Torneträsk i norr. Stationerna samlar in data på rörelser i berggrunden i Sverige och övervakar jordbävningsaktiviteten i Sverige och utomlands. Samtliga stationer är kopplade till en central dator i Uppsala.

ANNONS