Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots små ränteförändringar ökar bankernas vinster från bolånen. Arkivbild.

Småbankerna fortsatt billigast

De mindre bankerna är fortsatt klart billigare än de stora drakarna. Under sommaren har de genomsnittliga bolåneräntorna legat ganska still, visar den senaste statistiken.

Inför kommande större visningshelger av bostäder till salu kan det vara bra att kolla upp ränteläget. Det finns ingen tydlig riktning under de senaste månaderna. Vissa banker har höjt den rörliga räntan men sänkt de bundna och tvärtom.

Men generellt gäller att småbankerna är fortsatt billigare, visar bankernas egen statistik över kundernas snitträntor på nya låneavtal, som de är tvungna att redovisa.

Billigast och dyrast

Statliga SBAB har den billigaste rörliga (tre månader) bolåneräntan, 1,44 procent, medan Nordea ligger i topp med 1,70 procent. Även för ett bundet tvåårslån toppar Nordens största bank Nordea med en räntekostnad på 1,69 procent, medan SEB är billigast med 1,53 procent.

SEB som trendmässigt höjt sina räntor det senaste halvåret har i juli stoppat den utvecklingen. Men det finns ingen ny strategi om att försöka ta marknadsandelar från de andra bankerna, enligt pressansvarige Laurence Westerlund.

- Det är ingen uttalad förändring som har skett, säger han och tillägger att det nog snarare handlar om tillfälligheter som slår på snittet.

Aldrig så höga

På ett års sikt har den rörliga räntan legat ganska still medan de bundna har sjunkit, och den trenden gäller flertalet av bankerna.

Men trots det, prutmånen hos bankerna borde vara fortsatt stor. I våras kom statistik från Finansinspektionen (FI) som visade på att bankernas vinster från bolånen under första kvartalet aldrig varit större, åtminstone inte så länge som mätningarna gjorts.

I nästa vecka kommer nya siffror från FI om läget. Bankernas vinster andra kvartalet vittnar om att vinstmarginalerna knappast har avtagit, snarare tvärtom.