Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slut på raketskjutandet för privatpersoner

Övergången till ett nytt år firas av många med knallar från färgsprakande raketer. Men till nästa år är det slut på hobbypangandet. Från statligt håll införs nämligen tillståndskrav på raketer med pinne.

På nyårsafton smäller och sprakar det runt om i landet av fyrverkerier. Men rakettraditionen har blivit alltmer ifrågasatt de senaste åren och flera stora butikskedjor har slutat sälja fyrverkeri.

Nu kommer även en åtstramning från statligt håll. Under 2019 kommer nämligen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) införa nya regler kring inköp av raketer, något som tidningen Mitt i har rapporterat om.

– Vi kommer att tillståndsbelägga alla raketer på pinne, säger Mikael Ekeberg, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till tidningen.

Kräver utbildning

Beslutet innebär att alla som vill avfyra raketer med pinne behöver ha genomgått en fyrverkeriutbildning samt fått tillstånd av sin hemkommun.

Enligt statistik från Socialstyrelsen skadades 121 personer förra året i explosioner från fyrverkerier. Den siffran vill MSB få ner med de nya reglerna.

– Det är det huvudsakliga syftet, säger Mikael Ekeberg.

Redan 2002 förbjöds smällare i Sverige och under 2014 infördes krav på tillstånd för tyngre fyrverkeripjäser.

De nya reglerna införs under sommaren 2019.