SKR:s ordförande Anders Knape vid dagens pressträff.
SKR:s ordförande Anders Knape vid dagens pressträff. Bild: Ali Lorestani/TT

SKR: Kommuner och regioner behöver mer stöd

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kräver nu mer tydlighet från regeringen. Minst åtta miljarder kronor mer behövs dessutom i generella statsbidrag för 2021.

ANNONS

Trots tidigare historiskt stora tillskott räcker det inte för kommuner och regioner som nu blöder historiskt mycket ekonomiskt i coronatider. I en ny ekonomisk rapport varnar organisationen för att lågkonjunkturen i samhället kan dröja sig kvar och ekonomin återhämta sig först 2023.

Intäktstappet inom exempelvis tandvården beräknas till 300 miljoner i månaden medan en intensivvårdsplats kostar 60 000 kronor per dygn.

– Den ekonomiska belastningen kommer vi se över tid men de pengar som aviserats till sektorn kommer inte att räcka för att motverka de tapp vi gör såväl när det gäller intäkter och skatter, säger SKR:s ordförande Anders Knape.

Måste ändras

Organisationen vänder sig mot den förordning som reglerar ersättning för att täcka extrakostnader för vård och omsorg på grund av virusutbrottet. Där står att pengar ska ges "i mån av tillgång på medel" och att Socialstyrelsen ska prioritera mellan inkomna ansökningar.

ANNONS

– Den förordningen måste ändras och bli tydligare. Det här gör att vi känner oss lite tveksamma och därför tillskrivit regeringen, säger Anders Knape.

Enligt Knape har man fortfarande inte fått något besked gällande den hemställan man gjort och tydligheten är ett krav för att kunna bedriva ett seriöst budgetarbete inför 2021.

TT: Litar ni inte på regeringen?

– Jag hoppas att det regeringen säger kommer att gälla. Vi upplever dock att det är otydligt. När vi såg resultatet i det här regelverket så är vi inte riktigt lika trygga.

Under eftermiddagen kom beskedet från regeringen att man skjuter till tre miljarder kronor för att täcka inkomsttappet i anslutning till kollektivtrafiken. SKR poängterar samtidigt att gällande ersättningar för kostnader inom sjukvård och äldreomsorg behövs en första utbetalning senast i augusti.

Mycket konflikter

Samtidigt varnar man nu för en upprepning av migrationskrisen där dagens regelverk för extrakostnader påminner om det som sattes upp då.

– Det är vi helt överens om inom sektorn att det var inget bra regelverk. Det tog tid, det var mycket konflikter, frågor gick till och med till domstol och vi vill inte uppleva en liknande situation igen.

TT: Hur är sannolikheten att en rad kommuner tvingas höja kommunalskatten?

ANNONS

– Jag hoppas personligen att kommuner och regioner inte behöver göra så. Vi vet att det slår hårdast mot de med lägst inkomst och då är det bättre att lösa det på nationell nivå. Det är dock väldigt svårt att förutse men det är ingen tvekan om att många upplever att man nått en smärtgräns när det gäller nivån.

Maria Davidsson/TT

Tobias Österberg/TT

SKR:s ordförande Anders Knape.
SKR:s ordförande Anders Knape. Bild: Claudio Brescani / TT
ANNONS