Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Skolungdomar klimatstrejkade i Halden

Tjejerna i klass 7 C påi högstadieskolan Hjortsberg skole i Halden har tagit initiativ till en politisk strejk utanför rådhuset i Halden. De berättar för Halden Arbeiderblad att de inspirerats av Greta Thunberg.

Tjejerna berättar att de är nöjda över den uppslutningen som blivit utanför Rådhuset, men är besvikna över att ingen från kommunens ledning dök upp.

De har låtit sig inspireras av Greta Thunbergs sittstrejk utanför riksdagshuset.

Sunniva Øgrim i 7d på Kongeveien skole säger att de är där för att visa folk att de bryr sig.

– Det är vi som måste städa upp, så att våra barn kan få ett fint jordklot, säger hon till HA.

Henriette Scharming, Andrea Zeylon Grinnbo, Thea Ask, Sara Johansen, Lisa Falldalen, Wilma Persson och Amalie Standerholen från Risum ungdomsskola säger att de är här för att visa att de har en röst och att de bryr sig om klimatfrågan.

– Vuxna, ja alla, förstör världen, säger de.

Utifrån vad Halden Arbeiderblad erfar så är Amalie Lund den enda eleven från Halden videregående skola som deltog i den politiska strejken utanför rådhuset på fredagsmorgonen.

Hon berättar att hon är besviken över att hon kommer få anmäld frånvaro i skolan på grund av sitt deltagande i strejken. Hon förklarar att alla rektorer vid videregående skolor i Østfold blivit eniga om att deltagandet i den politiske strejken ska räknas som frånvaro.

– Jag får frånvaro för att jag vill vara här. Jag står inte i någon fara att bli underkänd. Jag har aldrig skolkat tidigare. Det här är för miljön och då är det okej, säger Amalie Lund till HA.