Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Het mark. Skogsmarkspriserna ökar. Mest efterfrågan är det på rena skogsmarker utan byggnader.

Skogsmarkens värde ökar rejält i Fyrbodal

Med ett prissnitt på 450 kronor per kubikmeter ligger Fyrbodal högt när skogsmarken byter ägare. LRF konsults statistik visar att priserna på skogsmark ökat allmänt sedan 1995 och att värderingen är högre än på många år.

Enligt Jan Landström vid LRF Västra Sverige är det uppenbart att köpare i dag ser långsiktigheten i ägandet mer än förr.

– Det finns en optimism som nog driver upp fastighetspriserna och LRF:s uppfattning är att egenvärdet i att äga är viktigt; alltså att köpare tycker det är värdefullt att äga mark.

Med en värdeökning på sex procent av skogsmark första halvåret i år är skogspriserna nu högre än någonsin. Enligt LRF Konsult var då riksgenomsnittet på skogsmark 419 kronor per skogskubikmeter – vilket är den aktuella markens pris delat med mängden avverkningsbar skog på den aktuella ytan.

Men i Fyrbodal har priset legat på mellan 450–550 kronor per skogskubikmeter, menar Jan Landström.

– Här följer vi den nationella trenden plus att priserna här ökar något mer, men ännu mer i södra Sverige.

Henrik Pålsson som arbetar åt LRF med fastighetsförsäljningar (både rena skogsfastigheter och gårdar) i norra Bohuslän, Dalsland och Värmland, berättar att priserna gått uppåt sedan 1995 med 3–5 procent varje år.

– Det är med undantag för 2009 och 2010 då den amerikanska importen av virke störtdök. Sedan var värdeökningen beskedlig mellan 2010 och 2014 innan den tog fart rejält igen.

Han berättar att ökningen varit högst för redan skogsfastigheter utan hus och byggnader.

– Många av dagens skogsmarksköpare vill ha ett skogbestånd som är 25 och 40 år gammalt, för att man ska kunna sälja fastigheten kanske 15–20 år senare. Då har skogen vuxit till sig och ökat i värde och affären blir god, summerar Henrik Pålsson.

– Att sälja skogsgårdar har emellertid blivit svårare än rena skogsarealer. På en gård kan skogen värderas till 430–450 kronor per skogskubikmeter, men betydligt mer på en ren skogsfastighet.

Att pappersbruk tvingas lägga ner takt med att pappersförbrukningen minskar tycks alltså inte påverka skogsvärdet nämnvärt. Och i USA ökar efterfrågan på sågade trävaror igen så sakta.