Skogsbrand på norska sidan av Älgafallet

Strax före klockan 21 på söndagskvällen larmades både norsk och svensk räddningstjänst till norska sidan precis bredvid Älgafallet i Haldens kommun där det hade börjat brinna i skogen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeBullaren usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Insatsledare Rune Nilsen från Haldens räddningstjänst berättar att branden var ungefär 50 gånger 70 meter och att det var stor spridningsrisk.

- Området bestod mycket av torra kvistar och nu när det är så torrt i marken så var det väldigt stor spridningsrisk. Så detta kunde ha gått väldigt illa.

Han berömmer inringaren för en bra insats.

- De två killarna som hade ringt hade släckt en del innan vi kom fram. Annars hade detta varit en större brand.

De norska killarna Henrik Holmene Larsen och Johan Magnusson hade precis varit i Strömstad och ätit pizza när de på väg hem såg rök från skogen.

ANNONS
Henrik Larsen och Johan Magnusson larmade när de såg att det brann vid Älgafallet. Bild från Halden Arbeiderblad.
Henrik Larsen och Johan Magnusson larmade när de såg att det brann vid Älgafallet. Bild från Halden Arbeiderblad. Bild: Trine Høistad

- Vi körde förbi och såg rök från skogen så vi stannade och sprang in till platsen och såg att det brann på en yta på ungefär tre gånger fem meter. Efter tio minuter var den betydligt större, säger de.

De säger vidare att medan den ena ringde räddningstjänsten så började den andra att slå ner elden så mycket det gick med grankvistar. De hjälptes bägge åt medan räddningstjänsten var på väg och sedan hjälpte de till även när brandmännen hade kommit på plats.

- Vi hjälpte till med att slå ner elden med deras redskap tills de kunde få vatten på branden.

Vinden ställde inte till det alltför mycket men det kom en vindpust här och där som gjorde att elden tog lite fart.

ANNONS