Skogsbrand mellan Kornsjö och Vassbotten

Norska och svenska brandmän tillsammans med norskt civilförsvar har under måndagen bekämpat en skogsbrand på omkring tio hektar. Efter flera timmars arbete anses branden nu vara under kontroll och eftersläckningsarbetet har påbörjats.
– Dals-Ed kom i grevens tid för att förhindra spridningen till stugorna, säger Ole Torgalsböen, brandchef för Halden och Aremark.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeHalden usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Norsk räddningstjänst larmades under måndagen klockan 11.30 efter att en brand brutit ut i ett skogsområde vid Kornsjö, som ligger öster om Strömstad kommun i Halden.

Skogsbranden som startade mellan norska Kornsjö och svenska Vassbotten har varit svårarbetad för brandmännen. Initialt hotades ett 20-tal stugor i området av branden varav en en av stugorna klarade sig med bara någon meter.

– Totalt var åtta av stugorna i kritiskt läge men vi har lyckats avskärma dem. Ett uthus har brunnit ner. Marken är kuperad vilket har gjort släckningsarbete väldigt svårt, säger Ole Torgalsböen, brandchef för Halden och Aremark.

Även svenska styrkor hjälper till på platsen tillsammans med norskt civilförsvar och helikoptrar som släpper vatten över brandområdet.

ANNONS

– Dals-Ed kom i grevens tid för att förhindra spridningen till stugorna, säger han.

– Skiftande vindar har varit en utmaning och helikoptrarna har varit helt avgörande för släckningsarbetet, säger han.

Svenska brandmän från Dals-Ed på plats i Halden för att hjälpa till med släckningsarbetet.
Svenska brandmän från Dals-Ed på plats i Halden för att hjälpa till med släckningsarbetet. Bild: Lars-Henrik Aas

Hur länge kommer ni vara kvar?

– Det är svårt att säga. Nu börjar vi få kontroll på branden så sakteliga men vi kommer förmodligen vara kvar här hela natten. Sedan kommer eftersläckningen där man måste vända på jorden med spade och hackor för att få det ordentligt släckt, säger Ole Torgalsböen.

Vid 21-tiden meddelar brandmännen att det är relativt lugnt på brandplatsen. Brandhelikoptrarna har kunnat skickas hem och arbetet för eftersläckning har påbörjats.

Inga personskador har rapporterats i samband med branden.

Skogsbranden blossade upp igen flera gånger natten till tisdagen och räddningstjänsten hade tio personer på plats under natten för att eftersläcka, skriver Halden Arbeiderblad. Brandchefen Ole Torgalsböen sa till den norska tidningen på tisdagen att det inte längre var någon fara för att branden skulle ta sig på nytt.

Hur branden startat är fortfarande oklart.

ANNONS