Jan Vleggeert, skattexpert vid universitet i Leiden i Nederländerna.
Jan Vleggeert, skattexpert vid universitet i Leiden i Nederländerna.

Skatteparadiset mitt i Europa

Karibiska bländvita sandstränder, turkost hav och lyxjakter. Men skatteparadis kan också präglas av kanaler, tulpaner och träskor. Multinationella företag har hittat en favorit mitt i EU:s hjärta – Nederländerna.

ANNONS
|

- Nederländerna är ett av de största naven globalt för att flytta vinster från andra länder (och därmed få lägre skatt, TT:s anm). Som sådant är det en av de mest asociala medlemsstaterna i EU. De ser väldigt medvetet till att vinster och därför skatteinkomster kan minskas från alla andra EU-länder, säger Alex Cobham, chef för Tax Justice Network, en tankesmedja som verkar för rättvisa skatteregler.

Nederländerna kan på så sätt skapa en del arbetstillfällen och dra in en del skatt, påpekar han.

ANNONS

- Men det sker på bekostnad av att man lurar alla andra. Det är dags att andra medlemsstater börjar säga: ”Det här är inte acceptabelt. Det är meningen att vi ska samarbeta och ni undergräver alla våra skattesystem”.

Nike, Uber och Tesla

Cobham hänvisar till en analys av amerikanska multinationella företag som visar att Nederländerna är tredje-fjärde största land när det gäller att flytta vinster från länder med högre skatt.

Ett skäl är en organisationsform som kallas "commanditaire vennootschap” (CV). Det står för partnerskap mellan bolag och kan användas för att helt slippa skatt. Dessa CV har blivit alltmer populära på senare år. I den stora paradisläckan framgår att flera amerikanska multinationella företag har sådana CV, bland andra skojätten Nike, Uber och Tesla. Läckan gavs till tyska Süddeutsche Zeitung och har granskats av TT och SVT genom ett samarbete med ICIJ, ett globalt nätverk för grävande journalister.

Om en partner i ett CV är ett amerikanskt företag och en annan är ett bolag registrerat i Nederländerna – ett så kallat BV – slipper de skatta i båda länderna.

ANNONS

- I allmänhet innebär en CV/BV-struktur dubbel skattebefrielse, vilket inte är önskvärt. Företag drar ju också nytta av offentligt finansierad samhällsservice, såsom vägar, skolor, med mera. De måste bidra med sin del, säger Jan Vleggeert, skatteexpert vid universitetet i Leiden, till TT:s samarbetspartner, tidningen Trouw.

Fasas ut

Konkurrensen mellan företag snedvrids också.

- Ett CV/BV gynnar bara amerikanska multinationella företag, så de får en konkurrensfördel mot sina konkurrenter från EU-länder, säger Vleggeert.

EU har dock fått upp ögonen för CV-konstruktionen, och i enlighet med nya regler som antogs av unionens finansministrar i februari i år kommer detta kryphål att fasas ut mellan 2020 och 2022.

Det nederländska finansdepartementet har fått en rad frågor om CV från de granskande journalisterna som arbetat med paradisläckan. Hur kan de tillåtas?

”Det nederländska skatteverket tillämpar nederländska skattelagar; utländska skatteverk tillämpar sina”, heter det bland annat i ett skriftligt svar från departementet.

ANNONS

”Internationellt skatteundandragande beror inte på skattesystemet i något enskilt land. Det är åtgärder på global eller europeisk nivå som måste till”, skriver departementet vidare.

Många jobb

Det är mycket som står på spel. Finansdepartementet påpekar att det totalt finns 77600 anställda vid amerikanska företag i Nederländerna där just CV/BV-strukturen spelade en roll när företagen valde att investera där.

Vleggeert är skeptisk till att någon verklig förändring är på gång. Nederländerna är en stolt, liberal gammal handelsnation.

- Vi vet utifrån interna dokument från finansdepartementet att man aktivt överväger andra alternativa strukturer. Det har också politiskt stöd: De flesta nederländska politiker anser att Nederländerna har ett intresse av att upprätthålla sin skattemässiga dragningskraft för den här typen av företag, säger han.

TT
Fakta: Populärt skattevakuum

Antal nederländska commanditaire vennootschap (CV), partnerskap mellan bolag, som bildats de senaste fem åren:

2013: 696

2014: 970

2015: 1060

2016: 1325

2017 (till 2017-09-30): 1001

57 procent av dem som registrerats sedan 2013 bedriver ingen affärsverksamhet i Nederländerna. Bland de med utländsk adress dominerar amerikanska företag stort, följda av bolag i skatteparadis:

USA: 162

Schweiz: 31

Bermuda: 27

Barbados: 24

Kajmanöarna: 23

Källor: Bolagsregistret i Nederländerna, tidningen Trouw.

ANNONS