Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Arkivbild.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Arkivbild.

Skattehöjning på ISK-sparande får skarp kritik

Regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i höstens budget efter förhandlingar med Vänsterpartiet. Höjningen ger helt fel signaler och uppmanar folk till att låna i stället för att spara, anser kritiker.

ANNONS
|

Enligt Vänsterpartiet har skattehöjningen positiva effekter på jämställdheten.

"Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män", skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring beskattas genom så kallad schablonbeskattning. Höjningen på 0,25 procentenheter införs vid årsskiftet och beräknas öka skatteintäkterna med 790 miljoner kronor.

Den årliga skattehöjningen för ett genomsnittligt ISK-konto på 80000 kronor blir då 200 kronor.

"Ger folk fel signaler"

Trots det är Clas Hemberg, sparekonom på Avanza bank, mycket kritisk till höjningen som han anser ger fel signaler och kan blåsa upp lånebubblan. Idén när ISK-kontot introducerades för fem år sedan var att införa en enkel, lättbegriplig sparform som alternativ till dyrare och krångligare fondkonton.

ANNONS

2016 försvann också avdragsrätten för privat pensionssparande i IPS samt pensionsförsäkringar.

- När man har fått folk att lämna fondkonton och pensionsförsäkringar och att spara i ISK så höjer man skatten på den. Då lurar man folk för i ena sekunden har man sagt att här ska du spara, det här är bra, sedan höjer man skatten. Det känns som att man inför högertrafik och sedan ändrar man sig, och inför vänstertrafik igen. Det förvirrar människor och det undergräver förtroendet för sparformen, anser Hemberg.

"Höj skatten på slips i stället"

De flesta som har ett ISK-sparande är vanliga småbarnsfamiljer mellan 30 och 40 år, enligt Hamberg. Vänsterpartiets argument att reformen är bra för jämställdheten ger han inte mycket för.

- Då kan man höja skatten på slips i stället. ISK är ett vanligt Svenssonkonto.

Moderaterna är kritiska till att regeringen höjer skatten på sparande över huvud taget.

ANNONS

- Det här är ännu en av skattehöjningarna som drabbar vanligt folk. Först gör man skattehöjningar på arbete och nu ger man sig också på sparande. Vi vill ju att människor ska spara ihop till en buffert. Så jag tycker det här sänder helt fel signaler. Det här är ju en bred sparform – det handlar om 1,8 miljoner människor, säger partiets skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stengard.

TT
Fakta: ISK och kapitalförsäkringar

Investeringssparkonton, ISK, infördes 2012. Regeringens syfte var att underlätta för sparare att köpa, sälja och byta aktier och fonder. Många samlar i dag sitt fondsparande på ett ISK-konto.

Det är fritt att ta ut pengar från kontot och uttagen beskattas inte. Innehavet på ISK schablonbeskattas i stället en gång om året, oavsett om man gör vinst eller förlust. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. I dag är skatten 0,4 procent, vilket för ett genomsnittligt sparande innebär 320 kronor per år.

Den 1 januari 2016 försvann avdragsrätten för individuellt pensionssparande, IPS, samt för pensionsförsäkringar. Folk uppmanades spara till sina pensioner via ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring. Även kapitalförsäkringen schablonbeskattas, men tillgångarna i försäkringen ägs av ett försäkringsbolag i stället för en bank eller ett värdepappersbolag.

Källa: Skatteverket, Konsumenternas.se, Swedbank, Avanza.

ANNONS