Anders Danielsson blir ny vd för Skanska. Arkivbild.
Anders Danielsson blir ny vd för Skanska. Arkivbild.

Skanska ser möjligheter i skakig marknad

Den skakiga bostadsmarknaden öppnar möjligheter, enligt Anders Danielsson, som blir koncernchef för Skanska vid årsskiftet. Han ser ökad lönsamheten i byggverksamheten som sitt huvuduppdrag.

ANNONS
|

Skanskaledningen följer prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden noga.

- För våra egna projekt har vi än så länge inte sett någon större dramatik. Det beror ju på att vi bygger i attraktiva lägen. Men utvecklingen är så klart högintressant för oss att följa och det gör vi ju förstås från dag till dag, säger Anders Danielsson inför tillträdet som ny koncernchef för byggjätten.

Kan påverka säljkrav

Ihållande prisfall kan påverka Skanskas så kallade säljkrav, det vill säga den andel av lägenheterna som Skanska vill ha sålt innan nya byggen påbörjas. Måttet varierar utifrån projektets läge och en bedömning av framtida efterfrågan.

ANNONS

För Skanska kan problemen i sektorn också öppna upp för bra affärer, när mindre bostadsutvecklare hamnar i kris, enligt Danielsson.

- Vi är ju finansiellt starka och det ger valmöjligheter. Det är en bra position, om marknaden skulle bli lite mer skakig framöver, säger han.

Samtidigt räknar Danielsson med att utvecklingen kan gynna Skanskas och Ikeas gemensamma satsning i lågprissegmentet lite utanför stadskärnorna, det så kallade boklok-konceptet.

- Det är ett koncept som står sig bättre över konjunkturcykler. Det är inte lika känsligt.

Få upp lönsamheten

När han blir koncernchef utlovar Danielsson fokus på att få upp lönsamheten i byggverksamheten och att fortsätta utveckla Skanskas projektutveckling runt om i världen, både när det gäller kommersiella fastigheter och bostäder.

På börsen är det tummen upp. Skanska-aktien stiger med 0,8 procent efter beskedet om chefsbytet, vilket reducerar kursfallet på 16 procent hittills i år något.

ANNONS

Kursfallet under året hänger bland annat samman med oväntat stora nedskrivningar i USA, där Danielsson inför vd-jobbet är högsta chef. Det handlar enligt Danielsson om ett begränsat antal projekt där kunder begärt kostsamma designändringar.

- Vi håller på och diskuterar med kunderna om att reglera det finansiellt, säger han.

Rätt människor på rätt plats

När det gäller lönsamheten inom byggverksamheten avgörs den, enligt Danielsson, till stor del när man väljer projekt.

- Så att vi går för projekt där vi har rätt kompetens, där vi ser att vi kan vara konkurrenskraftiga. Sedan gäller det att vi bemannar projekten på rätt sätt också. Rätt mycket avgörs av att vi har rätt människor på rätt plats.

Danielsson tar över efter tio år med Johan Karlström som högsta chef för byggjätten.

- Jag har lång erfarenhet av olika delar av Skanska, framförallt inom byggrörelsen. Men även inom projektutveckling, som bostadsutveckling här i Norden, säger han om vad som gör honom lämpad för jobbet, säger Danielsson om varför han är lämpad för jobbet.

ANNONS

- Jag kan bolaget och jag kan människorna, tillägger han.

TT
Fakta: Hyllad internrekrytering tar över Skanska

Internrekryteringen Anders Danielsson, KTH-utbildad civilingenjör, har jobbat på Skanska sedan 1991. Inför tillträdet som koncernchef och vd vid årsskiftet är han vice vd och Skanskas USA-chef. Han har suttit i koncernledningen sedan 2013 och har under karriären även varit chef för verksamheten i Norden och Storbritannien.

"Jag är mycket glad att Anders Danielsson har gått med på att ta sig an rollen som ny vd för Skanska. Han har nästan 30 år på Skanska bakom sig med mycket solida resultat", skriver styrelseordförande Hans Biörck i ett pressmeddelande.

Den avgående koncernchefen Johan Karlström kommer att fortsätta arbeta i Skanska som senior rådgivare fram till januari 2019 då han går i pension.

ANNONS