Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Skallade sina barns mamma – gripen för barnfridsbrott

På söndagsmorgonen greps en man av polis efter att han skallat mamman till sina barn så att hon började blöda, framför barnen. Polisen upprättade en anmälan om misshandel och den nya brottsrubriceringen barnfridsbrott.

På söndagsmorgonen larmades polis till en bostad i norra Bohuslän. Där ska en kvinna ha blivit skallad av pappan till sina barn medan barnen var med.

Efter misshandeln tog kvinnan med sig sina barn från bostaden där misshandeln skedde, och larmade polisen. När de kommer till adressen är mannen kvar och kan gripas av polis misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

– Kvinnan ska ha blivit skallad så pass hårt att blodvite uppstod. Barnen ska ha varit bredvid mamman och bevittnar våldet, säger polisens presstalesperson, Hans-Jörgen Ostler.

Kan leda till fängelse

Sedan den 1 juli är det straffbart att utsätta barn för att bevittna brott i nära relationer, om barnet är anhörig till både förövaren och offret. Fängelse finns i straffskalan redan när brottet anses som ringa och ses i lagens mening som ett allvarligt brott.

– Barnen är viktiga. Barnkonventionen har blivit en del av svensk lag och man tar allvarligt på att barn får bevittna den här typen av brott, säger Niran Sadiku, jourhavande förundersökningsledare i västra Fyrbodal.

Ökat rättsskydd för barn

I och med den nya brottsrubriceringen så blir även föräldrarnas barn, som bevittnade misshandeln, målsägande i ärendet.

– I och med den nya lagen ges barn ett ökat rättsskydd, de ses som ett brottsoffer och det betyder mycket för barnens rättssäkerhet och möjlighet till att få upprättelse, sa Daniel Bixo, tf gruppchef för Brott i nära relation i Polisområde Jämtland i ett pressmeddelande i samband med att lagen trädde i kraft.

Det finns ännu inga siffror på hur många anmälningar som hittills gjorts om barnfridsbrott, men polisen tror att det är en brottsrubricering man kommer att få användning för.

– Jag tror den kommer att användas mycket i de relationsärenden där det finns barn inblandade. Det förekommer att barn är det i såna här situationer, säger Daniel Mattsson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i östra Fyrbodal.

Barnfridsbrott

• Det är straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.

• Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.

• Man räknas som barn upp till 18 års ålder

• Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. För ringa brott finns en särskild straffskala med böter till fängelse högst 6 månader.

• Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn som utsätts för brott.

• Lagen trädde i kraft den 1 juli i år.

Källa: polisen.se